Інформатора у справі Литвиненка заарештовано за наклеп на українців

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 25.12.2006 10:18 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=1764

Джерела в Скотланд-Ярді заявили, що арешт Маріо Скарамелли у неділю, 24 грудня, не має відношення до розслідування в справі про отруєння екс-співробітника ФСБ Олександра Литвиненка. Скарамелла зустрічався з Литвиненком у Лондоні в день його отруєння, 1 листопада.

На кого працює Скарамелла?

"Це пов’язано з італійською владою", заявило джерело агентства Agr у британській поліції.

Скарамеллу заарештували в неаполітанському аеропорту 24 грудня, як тільки приземлився літак British Airways, що доставив його з Лондона, де він проходив медичне обстеження.

Йому пред’явлено звинувачення в незаконному перевезенні зброї, розголошенні службової таємниці, а також наклепові при обтяжуючих провину обставинах. В даний момент, за даними агентства Agr, затриманого перепроваджено в одну з римських в’язниць.

У відношенні Скарамелли порушено кілька карних справ: прокуратора міста Болонья обвинувачує його в дачі помилкових показів у справі про незаконне транспортування радіоактивного урану в республіку Сан-Маріно, прокуратура Неаполя - у незаконній утилізації відходів в області Кампанія. Однак арешт Скарамелли відбувся в зв’язку з розслідуванням римської прокуратури.

Мова йде про історію, яка трапилася на початку року. Скарамелла тоді повідомив, що на нього, голову парламентської комісії Василя Митрохіна, сенатора від партії "Уперед, Італія!" Паоло Гуццанті, готується замах, що повинен здійснитися в містечку Терамо в області Абруццо . Виконавцями, за його відомостями, повинні були стати громадяни України, а зброя повинна було прибути з півночі країни.

Справді, незабаром був затриманий вантаж, що містив боєприпаси для гранатомета і перевозився мігрантами з України, які були арештовані.

Слідчі, однак, запідозрили, що зброю було підкинуто самим Скарамеллою, що у той момент був консультантом у 2002-2006 дічої парламентській комісії, яка розслідувала діяльність спецслужб колишнього СРСР на території Італії.

Таким чином, у відношенні українців мали місце наклеп і лжесвідчення.

За даними агентства Ansa, ордер на арешт Скарамелли було видано ще в першій половині грудня, однак італійська поліція хотіла впевнитися, що стан здоров’я обвинувачуваного дозволяє йому знаходитися у в’язниці: британські медики виявили в його організмі полоній-210. Спочатку Скарамелла навіть заявляв, що знаходиться при смерті.

Згодом надійшло уточнення, що отримана ним доза радіації від полонію вкрай незначна. Проте, Скарамелла провів кілька днів на обстеженні в лондонській лікарні Університетського коледжу, після чого до 24 грудня залишався в Лондоні, проходячи додаткові медичні тести.

Аналізи були узяті й у двох його дітей, що знаходилися в столиці Великобританії два тижні й опинилися поза небезпекою. Діти повернулися додому в Неаполь у суботу.

1 листопада Скарамелла зустрічався в Лондоні з екс-офіцером ФСБ Олександром Литвиненком в суші-барі Itsu, де одержав дозу опромінення від полонію-210. Він залучив до себе увага італійської преси, що розкопала масу непривабливих подробиць щодо діяльності цього консультанта з питань безпеки.

Литвиненко, який втік у Великобританію у 2000 році, помер, ймовірно, від отруєння полонієм-201, 23 листопада. Його смерть розслідується антитерористичним підрозділом Скотланд-Ярду.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.