До Києва прибувають євроспостерігачі у справі Тимошенко

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 11.06.2012 11:21 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=17648

Влада фактично не визнає статусу міжнародних спостерігачів, що наражає Україну на новий міжнародний скандал.

Статус спостерігачів від Європарламенту викликає сумнів, кажуть у пропрезидентській Партії регіонів, коментуючи призначене на понеділок прибуття екс-президента Європарламенту Пата Кокса і екс-президента Польщі Олександра Кваснєвського. Європейські політики мають на меті спостереження за роботою українського судочинства у справі Юлії Тимошенко. Відтак, експерти зауважують, що така позиція може лише поглибити міжнародну ізоляцію української влади.

Пат Кокс і Олександр Кваснєвський, які стали спостерігачами від Європейського парламенту в судових процесах над екс-прем’єр-міністром Юлією Тимошенко, матимуть в Україні сумнівний юридичний статус, а відтак, до Тимошенко їх можуть не пустити, вважає заступник голови парламентського комітету з питань правосуддя, депутат від Партії регіонів Валерій Бондик.

«Що це за статус – спостерігачі? Яким національним законодавчим актом визначене це слово? Я знаю єдине: спостерігачі передбачені у межах виборчого законодавства. Тоді так! А так, чому не наглядачі? Громадяни якісь, яких країн, я не знаю. Думаю, що цьому питанню приділяється надмірна увага», – заявив у коментарі для Радіо Свобода Бондик.

Протидія спостерігачам Європарламенту поглибить ізоляцію – експерт

Українські посадовці, ховаючись за поняттям суверенітету, дійсно мають право не звертати уваги на місію спостерігачів Європарламенту і не сприяти у здійсненні їхніх намірів, вважає професор Інституту міжнародних відносин Григорій Перепелиця. Водночас, якщо влада стане на таку позицію, то це поглибить її міжнародну ізоляцію.

«Це вже питання інтересу і відповідальності влади. Відповідна реакція, небажана для європейців призводить до звуження контактів. Це абсолютно ясно, тенденція вже зрозуміла – вона буде розвиватися у негативному напрямку. Така, на жаль, ситуація», – сказав експерт.

На пряму протидію спостерігачам Європарламенту українська влада не наважиться, припустив у коментарі для Радіо Свобода заступник голови фракції «БЮТ-Батьківщина» Сергій Соболєв. Тому, на його думку, є шанси, що їхній візит прискорить розгляд касації щодо вироку Юлії Тимошенко у «газовій» справі, за яким її позбавили волі на 7 років.

«Яке рішення не ухвалювалося б касаційною інстанцією: чи виправдувальний вирок, чи скасування вироку і повернення на новий розгляд, чи, навіть, найгірший варіант – підтвердження попередніх рішень, це відкриває шлях до свободи Тимошенко. Адже влада зробила чіткий вибір: ні у якому разі не допустити ухвалення рішення, будь якого рішення, щоб не було ні можливості виправдати Тимошенко, ні можливості звернутися до суду в Страсбурзі», – наголосив Сергій Соболєв.

Пат Кокс і Олександр Кваснєвський мають намір вивчити документі у справі Юлії Тимошенко. Також вони планують зустрітися з членами родини екс-прем’єр-міністра, з чинним головою Кабінету Міністрів Миколою Азаровим та з іншими представниками українського політикуму.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.