Вчені пропонують захищатися від астероїдів космічними лазерами

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 12.06.2012 10:19 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=17658

Для захисту Землі від астероїдів вчені запропонували використовувати багато супутників з лазерами на сонячних батареях.

За задумом розробників, лазери змінюватимуть траєкторію небезпечних небесних тіл, випаровуючи частину матеріалу з їх поверхні.

Стаття прийнята до публікації в журналі Advances in Space Research, її препринт доступний на сайті Корнельського університету, а короткий зміст наводить блог Technology Review.

Для зміни траєкторії астероїдів вчені пропонують застосувати метод лазерної абляції - видалення речовини з поверхні твердого тіла за допомогою випаровування або сублімації. Передбачається, що сфокусувавши на одній стороні астероїда багато лазерних променів, можна буде домогтися вибухового випаровування невеликої кількості речовини, яка додасть небесному тілу реактивний імпульс в потрібному напрямку.

Раніше вважалося, що для генерації необхідного імпульсу потрібно використовувати дуже потужний лазер, що живиться ядерною установкою. Його створення і виведення на орбіту пов’язане з багатьма технічними труднощами. Наприклад, такий лазер буде дуже масивний і йому потрібна дуже складна система охолодження.

У даній роботі автори наводять аргументи на користь того, що використання багатьох невеликих лазерів замість одного масивного більш раціональне, тому що частка допоміжних систем в їх загальній вазі буде меншою. Це пояснюється, по-перше, більш ефективною системою охолодження менш потужних лазерів, по-друге, використанням сонячної енергії замість ядерного палива.

Нагадаємо, нещодавно російські вчені заявили, що астероїдна і метеоритна небезпека найближчим часом Землі не загрожує.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.