Новорічні подарунки. Подорожчають тарифи Укртелекому

Автор/джерело -  © РБК-Україна



Дата публiкацiї - 25.12.2006 15:05 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=1766

Національний оператор зв'язку - компанія “Укртелеком” підвищує тарифи на дзвінки з фіксованих на мобільні телефони.

Нові розцінки діятимуть з 1 січня 2007 р., повідомляє офіційний сайт "Укртелекому". Вартість розмов складе 1 грн/хв (0,0167 грн/сек.), що на 20 коп./хв вище за тариф, визначений рішенням (№258) Нацкоміссії з питань регулювання зв'язку (НКРЗ) від 5 травня 2006 р.

Індексацію тарифів в компанії пояснили набуттям чинності закону про поправки в закон "Про телекомунікації" (щодо переліку загальнодоступних телекомунікаційних послуг), прийнятий ВР 28 листопада 2006 р. У відповідність з документом, до загальнодоступних телекомунікаційних послуг (тарифи, що регулює держава) відносяться тільки послуги місцевого телефонного зв'язку.

Як повідомлялося, НКРЗ оголосила про поетапну індексацію тарифів - з 15 липня 2006 р. до 31 жовтня 2006 р. і з 1 листопада 2006 р. Разом з тим, на другому етапі НКРС понизила розцінки на дзвінки з фіксованих на мобільні телефони на 20 коп./хв - до 80 коп./хв (без ПДВ), але при цьому була підвищена абонентська плата. В цілому, пакет нововведень говорить про зростання вартості послуг національного оператора зв'язку - ВАТ "Укртелеком".

Нагадаємо, що ще в квітні НКРС знов заявила про об'єктивні передумови перегляду тарифів, що експертами було розцінено як створення умов успішнішої приватизації "Укртелекома", який контролює ринок місцевого телефонного зв'язку на 93%. Індексація вказаних тарифів дозволить підвищити рентабельність компанії в збиткових проектах цифровизації мереж в містах і телефонізації сіл.

Відзначимо так само, що скандал навколо перегляду розцінок на телекомунікаційні послуги вибухнув у вересні минулого року. НКРЗ затвердила проект рішення, що передбачає зниження тарифів на дзвінки абонентам мереж мобільного зв'язку на 20%, на міжнародний зв'язок - на 17-70% (залежно від напряму), на міжміський - на 13-17%, але не передбачила підвищення абонентської плати за телефон - на 30% для сільського населення і на 50% для міського. Вартість хвилини місцевої розмови в місті збільшена до 5,4 коп. (з ПДВ).

Спостерігачі ринку відзначали, що пропозиції готувалися фахівцями "Укртелекому". Компанія не мала засобів на розвиток, але, як державна структура зобов'язана забезпечувати збиткові напрями зв'язку. Перешкоджали реалізації проекту НКРС профспілки, Антимонопольний комітет України (його фахівці просили НКРЗ надати докази такого різкого підвищення) і парламентські перевибори.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.