Футбольні успіхи мало впливають на політичні рейтинги

Автор/джерело -  © Український тиждень



Дата публiкацiї - 12.06.2012 14:05 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=17663

Про «фартовість» Януковича для збірної України не можна судити по одній грі.

Таку думку в коментарі Тижню висловив голова правління Центру прикладних політичних досліджень «Пента» Володимир Фесенко, коментуючи присутність глави держави на першому матчі збірної України на Євро-2012.

«Якщо за присутності Президента Януковича на стадіоні українська збірна продовжуватиме вигравати, тоді можна буде казати про щасливу прикмету. Але по одному матчу не можна робити висновки, я б поки не поспішав», - сказав Фесенко.

Однак, експерт переконаний, що футбол якщо і впливає на політичний рейтинг, то зовсім не набагато. «Ми вже мали досвід, коли футбольну тематику намагалися використати на виборах. Згадайте 1998 рік. СДПУ (о) на чолі з Медведчуком, Кравчуком і Суркісом робили кампанію на Динамо Київ. Але подолали 4% виборчий бар’єр лише завдяки гарному результату у Закарпатті. І футбольна команда не допомогла», - сказав він. За словами Фесенка, футбольні чинники не завжди впливають на електоральні мотивації, «спрацьовують далеко не в першу чергу».

«Успіх футбольної збірної не можна приписати одній політичній силі, чи одному політичному діячеві. Для Януковича, звичайно, це може позитивно сприяти (перемога - ред.). Це емоційне ототожнення може трохи покращити ставлення до президента», - вважає політолог.

«Що порівнює футбол і політику? І там, і там є прояви фанатизму. У деяких людей футбольний фанатизм поєднується з фанатизмом політичним. Що об’єднує? Ідентичність. Наприклад, в тому ж Донбасі для уболівальників «Шахтаря» Партія регіонів своя. Не для всіх, але для багатьох, партія свого регіону. І тут регіональна ідентичність може поєднуватися з ідентичністю і футбольною», - пояснив експерт.

Натомість, на його думку, такий фактор ідентичності не спрацьовує, коли мова іде про збірну команду. «Тут є інший політичний чинник, набагато важливіший за підтримку того, чи іншого політика, чи партії. Вчорашня гра зайвий раз засвідчила, що в сучасному світі ніщо так не працює на національну єдність як спортивні успіхи», - додав він.

"Якщо Євро-2012 попри політичні ускладнення і проблеми пройде нормально й без ексцесів, буде дуже корисним досвідом для країни, і для державної машини в тому, як організовувати такі величезні заходи, то це також треба додати в позитив. Але прямого зв’язку немає. Завжди знайдеться певна частина людей, які покращать ставлення до Януковича. Можливо, деякі з них вирішать, що за нього потрібно голосувати. Але суттєвого й прямого рейтингового зв’язку в даному випадку немає", - відзначив Фесенко.

Нагадаємо, 11 червня у Києві відбувся матч Євро-2012 між командами України і Швеції, перемогу в якому з рахунком 2:1 святкувала Україна.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.