Луценка звинувачують за неіснуючим документом

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 13.06.2012 20:50 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=17678

Відвід судді, сварки та взаємні образи супроводжували у середу засідання Печерського суду Києва у справі екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка.

Луценко вже засуджений цим судом у лютому до чотирьох років за те, що він зловживав посадою, а нині йому інкримінують незаконне стеження за підозрюваними в отруєнні Президента України Віктора Ющенка. Захист Луценка та представники прокуратури звинувачують один одного у маніпуляції з доказами та спробах вплинути на суд.

Євген Троян працював старшим уповноваженим відділу оперативних розробок МВС у той час, коли міністерство очолював Юрій Луценко.

Троян вів оперативно-розшукову справу про отруєння Віктора Ющенка напередодні його перемоги на президентських виборах. Зокрема – організовував стеження за Валентином Давиденком, водієм підозрюваного – колишнього заступника голови СБУ Володимира Сацюка. У тому, що ці заходи проводилися, – і звинувачують нині Юрія Луценка.

Втім, міністр у цю справу не втручався, розшукові заходи щодо отруєння Ющенка ніхто спеціально не поновлював, бо за законом вони не мали завершитися у 2007 році, заявив на суді Євген Троян.

«У моєму провадженні була оперативно-розшукова справа щодо отруєння Ющенка. Наскільки мені відомо, вона не є закритою. Ніяких інструкцій щодо неї від Юрія Луценка я не отримував і йому не звітував», – наголосив свідок.

Прокурори розкрили слідчу таємницю щодо отруєння Ющенка – Луценко

Судове засідання було напруженим. Спершу адвокат Луценка Ігор Фомін заявив відвід судді Анні Медушевській, бо вона розглядала попередню справу проти Луценка, а відтак є необ’єктивною. Суддя свій власний відвід відхилила.

А сам підсудний Юрій Луценко звинуватив представників обвинувачення – Віктора Клименка і Євгена Зінченка – в тому, що вони розголосили подробиці слідства щодо отруєння Ющенка. Давиденко, імовірно, причетний до ввезення діоксину, яким труїли Президента, отже дії прокуратури перешкоджають пошуку винного в отруєнні, сказав Луценко. Крім того – він звинуватив прокуратуру в маніпулюванні доказами, а це – перешкоджає правосуддю, зазначив Юрій Луценко.

«Якщо захист у цьому суді не потрібен – то видаліть мене, задовольніть клопотання прокуратури. Немає оперативно-розшукової справи щодо Давиденка, немає в матеріалах справи тої дурні, що прокурори нафантазували, – обурився екс-міністр. – Якщо у Зінченка, в його виснаженій боротьбою з корупцією уяві вона є – нехай покаже. Інакше – прошу не вживати тут її назви, бо я почну посилатися на твори Хемінгуея, яких теж немає у матеріалах справи».

Психоемоційні та юридичні оцінки захисту не мають значення – прокурор

Емоційні вислови підсудного та його адвокатів є спробою затягнути судовий процес, заявив під час перерви у судовому засіданні прокурор Віктор Клименко.

«Продовжуючи свої спроби затягнути справу, підсудний Луценко робив заяви про спроби прокуратури розвалити іншу кримінальну справу, яка до цієї не має жодного стосунку. На мою думку, покази свідка підтвердили фактичні обставини справи, і психоемоційні чи юридичні оцінки обставин справи захистом, чи свідком – не мають значення для правильного вирішення справи», – зазначив Клименко.

Зі свого боку, адвокат Луценка Ігор Фомін констатував численні порушення закону з боку судді та прокурорів. І припустив, що в майбутньому це стане підставою для перегляду справи.

«Ми просили суд долучити до справи інструкцію про проведення оперативно-розшукових заходів. Суд відмовив. Але як можна судити людину, робити висновки, за порушення інструкції, якої ти не читав?» – зауважив адвокат.

Наступне засідання у справі Луценка має відбутися 22 червня. Раніше стеження МВС за фігурантами справи отруєння Віктора Ющенка розглядали як один із епізодів справи про зловживання Юрієм Луценком його посадою. Однак з початку цього року цю частину звинувачень проти екс-міністра внутрішніх справ виділили в окрему справу.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.