Угорські генетики пропонують тести на «расову чистоту»

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 14.06.2012 04:14 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=17683

Угорщина обговорює сплеск націоналістичних і антисемітських настроїв останнього часу, в тому числі напад на головного рабина, який мав місце 5 червня. У центрі скандалу - вчені, які зайнялися питанням расової чистоти.

Партія «Jobbik» очолює націоналістичний рух в Угорщині. (Фото T. Kovacs, MTI / AP.)

Рада з медичних досліджень, що консультує уряд з питань охорони здоров’я, попросила розслідувати діяльність компанії, яка займається аналізом ДНК і недавно видала сертифікат одному з членів парламенту, який посвідчує, що той не має циганського й єврейського коріння.

Політик входить до складу вкрай правої партії «За кращу Угорщину» («Jobbik»), яка отримала 17% голосів на загальних виборах у квітні 2010 року. Документ він запросив у фірми Nagy Gén Diagnostic and Research, яка орендує приміщення в престижному Університеті Лоранда Етвеша в Будапешті. Папірець видали у вересні 2010 року - за кілька тижнів до виборів на місцевому рівні.

Сертифікат (з відцензурованих ім’ям депутата) в травні з’явився в Інтернеті і потрапив на сторінки угорських ЗМІ. Один із фінансових партнерів Nagy Gén Тібор Бенедек - триразовий олімпійський чемпіон по водному полу, що походить із відомої єврейської сім’ї, - відразу ж покинув компанію.

Рада відзначає, що видача подібних сертифікатів - справа етично неприйнятна і нелегальна. «Закон про генетику», що прийнятий в країні в 2008 році, дозволяє тестування тільки в медичних цілях.

Правозахисники відзначають, що в останні роки кількість злочинів на етнічному ґрунті проти циган і євреїв в Угорщині суттєво зросла. Політики, які використовують генетичні тести для доказу власної «расової частоти», тільки розпалюють ненависть.

Співробітники Nagy Gén дослідили 18 позицій в геномі депутата і не виявили в них варіантів, характерних для циган і євреїв. Сертифікат підкреслює: «З питань інтерпретації результатів тесту і досліджень генеалогічного древа зв’яжіться з нами в будь-який зручний час».

У зв’язку зі скандалом на сайті компанії з’явилася заява, в якій стверджується, що фірма відкидає всі форми дискримінації і не несе відповідальності за те, як клієнт розпоряджається результатами тесту. При цьому Nagy Gén не бачить нічого неетичного в тому, що виконує подібні дослідження.

Що стосується науки, то, за словами фахівців, вона тут відсутня. Іштван Рашко, директор Інституту генетики Академії наук Угорщини, підкреслює, що неможливо вивести етнічне походження людини з генетичних варіацій в декількох місцях геному (в той же час професор Гарвардського університету Анатолій Кльосов у своїх працях стверджує протилежне - прим.«Аратти»).

Будапештський університет теж відхрестився від компанії. За словами прес-секретаря, термін договору оренди завершився і співробітники вузу не мали контактів з фірмою, повідомляє Комп`юлєнта.

Той самий сертифікат



 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.