Чи буде вдалим черговий експертний піар влади?

Автор/джерело -  © DW



Дата публiкацiї - 14.06.2012 11:07 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=17686

Українська влада наняла американських юристів для проведення незалежної оцінки справедливості ув’язнення Юлії Тимошенко. Втім, чи розберуться американці в українських політичних «тонкощах»?

Україна найняла юридичну компанію Skadden, Arps, Slate, Meagher& FlomLLP із США, аби її юристи дали незалежну оцінку справи Юлії Тимошенко. Про це український президент Віктор Янукович повідомив у коментарі компанії Bloomerg. «Я хочу, щоб люди дивилися на проблему Тимошенко з правової точки зору», - сказав Янукович.

Він відкинув звинувачення у політичному тиску на рішення про ув’язнення Тимошенко і прокоментував нові справи та звинувачення проти неї. «Злочини, скоєні в різних кримінальних справах, було вчинено за участі Тимошенко. Це не секрет для всього світу – це сталося. Включаючи вбивство Щербаня. Були мотиви", - сказав президент.

Підконтрольність правосуддя

Подібні заяви ще до винесення рішення судом вказують на особисту неприязнь та фобії Януковича щодо Тимошенко, каже політолог Олександр Палій. Він наголошує, що такі випереджувальні висновки, коли слідство ще триває, свідчать про повну підконтрольність Януковичу генпрокуратури та судової системи. «Йому здається, що ресурсів суду і прокуратури не достатньо, тому й вирішив підключитися сам», - прокоментував Палій.

Головний редактор телеканалу ТВi Віталій Портніков у своїй авторські колонці в інтернеті написав, що українському президенту вдається одночасно виступати в ролі слідчого, прокурора та судді. «Віктору Януковичу вдалося практично ліквідувати інститут незалежної генпрокуратури та повернути суди в радянський час», - пише Портніков.

Юридичні тонкощі

Експерти сумніваються, що американським юристам вдасться розібратися у всіх тонкощах нинішньої політичної ситуації, аби об’єктивно оцінити ситуацію з ув’язненням Тимошенко. Попри те, що юридична компанія Skadden, Arps, Slate, Meagher& FlomLLP має добру репутацію у світі, офісу та юристів, які знаються на національному праві, в Україні компанія не має.

Тож, їй доведеться звертатися до українських фахівців, констатує юрист компанії «Астапов і партнери» Олег Мальський. «Але кого, власне, американці будуть питати про особливості українського законодавства?» - запитує він. На думку Мальського, доречніше було б вибрати міжнародну компанію, яка знайома з українськими реаліями, аби чітко відділити юридичні аспекти справи від політичних.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.