Імітація реформ. Що дасть реорганізація «Нафтогазу»?

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 19.06.2012 13:23 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=17712

«Укртрансгаз» та «Укргазвидобування» стануть публічними акціонерними товариствами, – відповідне розпорядження в уряді видали напередодні.

У Партії регіонів кажуть, що рішення Кабміну – крок у напрямку Європи, де прийнято розділяти роботу енергопостачальника на сектори. Опозиція натомість вважає, що розпорядження лише ще більше послабить «Нафтогаз». Тим часом експерти взагалі не розуміють його сенсу, оскільки така реорганізація підприємства, на їхню думку, абсолютно нічого не змінює.

У Партії регіонів таку реорганізацію «Нафтогазу» – перетворення «Укртрансгазу» й «Укргазвидобування» – називають обов’язковим кроком, якого від українського керівництва вимагають міжнародні угоди з Євросоюзом та окремими державами.

«Є вимоги Європейського союзу: єдиний постачальник не може видобувати газ, транспортувати і реалізовувати його. Хтось має займатися видобуванням, хтось – транспортуванням і хтось – реалізацією. Це – нормальне європейське явище. І Україна як європейська країна підписала міжнародні угоди, тож повинна йти таким шляхом», – наголошує заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань паливно-енергетичного комплексу, регіонал Микола Романюк.

Розділення значить послаблення – Гудима

Проте членам комітету від опозиції таке рішення уряду здається необдуманим і недієвим. Більше того, на думку б’ютівця Олександра Гудими, воно може зруйнувати те, що вже є. «Розділення «Нафтогазу» означає його послаблення. Компанія має дуже багато кредитів – близько 10 мільярдів доларів. І коли 2 активи виходять у самостійне плавання, то тут треба питати ідеологів, для чого вони це роблять і на кого вони будуть переносити цей борг. Як на мене, тут дуже багато ризиків», – заявляє член парламентського комітету з питань ПЕК.

Деякі фахівці розпорядженню Кабміну взагалі не пророкують ніякої результативності. На думку незалежного експерта з енергетичних питань Олександра Нарбута, уряд ухвалив вкрай неефективне рішення. «Це ніяким чином не вирішує завдання більш ефективної і конкурентоспроможної роботи нафтогазової сфери. Фінансове становище компанії погіршується з кожним місяцем», – розповів Радіо Свобода Нарбут.

Пропускна здатність «Укртрансгазу» нині – близько 142 мільярдів кубометрів газу. «Укргазвидобування» залишається найбільшою в Україні газовидобувною компанією і забезпечує близько 75% загального видобутку газу.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.