Верховна Рада хоче заборонити вилучати комп’ютерну техніку при проведенні ОРД

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 19.06.2012 14:50 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=17716

Комітет з питань боротьби з організованою злочинністю та корупцією вніс на розгляд до Верховної Ради України законопроект № 10542, яким забороняється правоохоронним органам втручання в господарську діяльність суб’єктів підприємництва при проведенні оперативно-розшукової діяльності.

Всі ми пам’ятаємо недавні випадки з конфіскацією серверів сайтів www.ex.ua, www.rozetka.ua правоохоронними органами. Як відомо, первісною інформацією для проведення перевірок зазначених сайтів послужила інформація нібито незадоволених користувачів цих же ресурсів. Всі заходи силовиків проводилися в рамках оперативно-розшукової діяльності.

Комітет з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією вніс на розгляд до Верховної Ради України законопроект № 10542, яким забороняється правоохоронним органам втручання в господарську діяльність суб’єктів підприємництва при проведенні оперативно-розшукової діяльності, повідомляє сайт Сергія Коржова.

Згідно законопроекту підстави для проведення ОРД повинні обов’язково знаходиться в заявах, повідомленнях громадян, посадових осіб, громадських організацій, ЗМІ, у письмових дорученнях і постановах слідчого і т.д. Також забороняється приймати рішення про проведення оперативно-розшукових дій по анонімним заявами, повідомленнями, без вказівки конкретних фактів правопорушень і в разі ненадання документів, що підтверджують їх.

І основною нормою документа забороняється співробітниками оперативних підрозділів вилучення оригіналів документів щодо фінансово-господарської діяльності, а також комп’ютерів та інших носіїв інформації.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.