Дебют Попова: референдум за гречку

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 20.06.2012 11:19 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=17723

У столиці таки буде референдум, заявляють у Київські міській державній адміністрації. Там прозвітували про збір голосів киян на підтримку такого голосування.

Натомість у Верховні Раді закликають правоохоронців вивчити джерела фінансування агітаційної кампанії, яка супроводжувала збір підписів за плебісцит. Також лунає думка, що Києву більше потрібні вибори міського голови, ніж опитування з приводу, як вважають в опозиції, надуманих запитань.

На думку представників низки громадських організацій, які провели у вівторок «Київське віче» біля Верховної Ради, Олександра Попова слід звільнити з посади голови КМДА. Саме на ньому лежить відповідальність за незаконні забудови та знищення зелених зон у столиці, кажуть організатори. Серед них був і депутат Київради, бютівець Олександр Бригинець.

«Наша мета – зробити все можливе для того, щоб кияни розуміли, що вони мають вирішувати, що і як має бути у Києві. Щоб такі віче, як це, стали формою волевиявлення киян», – зауважив Бригинець.

Тим часом, київська влада, відзвітувала, що зібрано 334 тисячі підписів на підтримку ініціативи Олександра Попова про проведення міського референдуму. Кияни тепер мають відповісти на три запитання: чи схвалюють вони надання адресної матеріальної допомоги пенсіонерам та надбавок працівникам бюджетної сфери столиці, чи схвалюють створення в Києві муніципальної міліції, та чи погоджуються вони з проектними рішеннями нового Генерального плану розвитку Києва.

Збирали підписи за проведення референдуму під усілякими приводами, розповіла Радіо Свобода киянка Ірина, яка також завізувала свою згоду на проведення плебісциту.

«Збирають підписи ніби, щоб встановити поштові скриньки або оновити труби. В іншому кооперативі роздають пайки від Галини Гереги, щоб цих бабусь заманити. Вони розписалися ніби за пайки, а лише потім зрозуміли, що підписалися за референдум. У цьому пайку були олія, гречка, шпроти, ще якісь консерви, цукор, рис», – сказала Ірина.

Більша частина тих, хто підписався за ініціативу Олександра Попова – пенсіонери, яких привабила обіцянка збільшити грошову допомогу, повідомила Радіо Свобода, одна зі збирачів підписів.

«Адресна допомога – це те, з чим у першу чергу усі згодні, особливо пенсіонери. Але люди вже не дуже вірять. Я ледве зібрала два листочки з підписами, 40 підписів. Зі мною поки що розрахувалися частково. 140 гривень дали у підписаному конвертику. Ще сказали буде 140 гривень», – розповіла жінка.

З якої кишені вона отримала гроші? Спершу Олександр Попов заявляв, що ініціювали референдум самі кияни і влаштовують його власним коштом, але згодом у коментарі ТСН сказав, що «це місцевий референдум і це будуть кошти міста».

Томенко хоче перевірити, звідки у Попова гроші

Заступник голови Верховної Ради Микола Томенко заявив у вівторок про готовність звернутися до правоохоронних органів, щоб з’ясувати джерела фінансування проведення в Києві референдуму.

«Це дискредитація самої ідеї референдуму. Це використання адмінресурсу для підготовки до виборів. Але питання, коли ж будуть вибори? Якщо дата виборів не буде визначена, я так розумію, це не перший десяток мільйонів, який буде використовуватися до тих пір, аж поки Партія регіонів не зрозуміє, що вона може перемогти», – наголосив Томенко.

Утім, в Партії регіонів з цим питанням уже визначилися. Про це повідомив голова фракції цієї політичної сили Олександр Єфремов.

«Логічно було б призначити вибори міського голови та депутатського корпусу на літо наступного року. Ці вибори мають бути позачерговими. А за два роки увійти у чергові вибори, як в усій державі», – відзначив Єфремов.

Але на думку заступника голови Центральної виборчої комісії Андрія Магери, вибори мера Києва повинні відбутися цього року, а депутатів Київської міської ради – 2013. Він нагадує, що позачергові вибори й міського голови столиці, і депутатів Київради відбулися в 2008 році. Відповідно до чинних на той момент норм Конституції, міський керівник обирався на 4 роки, а депутати міської ради – на 5 років.

Також Андрій Магера заявив, що місцевий референдум у Києві може відбутися одночасно з парламентськими виборами 28 жовтня цього року.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.