Уряд рапортує про економічне зростання, а валютні резерви НБУ - тануть

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 21.06.2012 12:34 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=17736

Україна почала використовувати резерви Національного банку.

Про це заявляють у Центрі Разумкова.

За даними експертів центру, цього року в Нацбанку вже витратили 2 мільярди доларів і це ще не кінець – знадобиться в 4 рази більше. У самому Нацбанку від коментарів на цю тему поки утримуються. А у провладній більшості запевняють, що використання Нацбанком валютних резервів – це нормальна світова практика.

За останніми даними Нацбанку, в Україні є приблизно 29 мільярдів доларів резервів. Із них у цьому році на підтримку платіжного балансу доведеться витратити майже 8 мільярдів, каже директор економічних програм Українського центру економічних і політичних досліджень імені Разумкова Василь Юрчишин.

«Український платіжний баланс залишається незбалансованим, зберігається значний дефіцит рахунку поточних операцій, імпорт значно перевищує експорт. Тому такий дефіцит фінансується або за рахунок прямих іноземних інвестицій, або іноземних кредитів, або, зрештою, резервів. На жаль, інвестиції – незначні, кредитування – значно обмежене, тому центральний банк повинен був використовувати певну частку резервів для збалансування платіжного балансу», – наголосив Василь Юрчишин.

Також експерт зазначає, що на використання валютних резервів Нацбанку вплинуло й підвищення попиту на готівкову валюту серед населення у травні. З огляду на всі ці чинники, Нацбанк і надалі, додає Юрчишин, продаватиме резервні долари, щоб балансувати попит-пропозицію на іноземну валюту на внутрішньому ринку.

Плотніков: використання резервів – нормальна світова практика

У самому Нацбанку від коментарі наразі утримуються. А народний депутат від Партії регіонів Олексій Плотніков запевняє: якщо Національний банк шляхом валютних інтервенцій задовольняє попит-пропозицію – це абсолютно нормально, і такою є світова практика.

«Валютні резерви для того і передбачені, щоб Національний банк ними користувався. У нас є динаміка, як вони збільшуються, час-від-часу знижуються. Це абсолютно нормальне явище і притаманне воно не лише Україні, а й іншим країнам. Тому ні про що не свідчить те, що Національний банк використовує резерви. Використовують всі центральні банки в світі. Звичайно, я не чіпаю Центральний банк Європи чи Федеральну резервну систему США – там дещо інші правила. Але в принципі це майже за підручником, це абсолютно нормальне явище, коли центральний банк країни використовує золотовалютні резерви для регулювання національної грошової одиниці», – сказав Олексій Плотніков.

Тим часом днями в ефірі одного з телеканалів віце-прем’єр Сергій Тігіпко заявив, що він «за те, що, в першу чергу, повинні працювати економічні важелі» і «проти того, щоб Національний банк витрачав багато валютних резервів на підтримку гривні».

Як поповнювати?

Водночас експерти також прогнозують цього року проблеми і з поповненням резервів Нацбанку. Пояснюють це дефіцитним платіжним балансом та законсервованою співпрацею з Міжнародним валютним фондом. Проте у провладній більшості запевняють, що Україна не має критичної залежності від грошей Міжнародного валютного фонду.

Експерти кажуть, що поповнення резервів Нацбанку можливе за рахунок іноземних капіталів, проте переконують, що це може бути у разі, якщо в Україні стабілізується макроекономічна ситуація і покращиться діловий клімат. Щоправда, парламентські вибори, які в Україні мають відбутися восени цього року, навряд чи є для інвесторів позитивним чинником.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.