Здобутки проФФесіоналів. Украінська економіка сповзає в тінь

Автор/джерело -  © Коментарі



Дата публiкацiї - 22.06.2012 12:37 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=17746

На початок 2012 року «в тіні» було близько 525-696 млрд. гривень, що становить майже половину всієї економіки України

Лідером за темпами тінізації можна вважати торгівлю, яка і раніше займала верхні рядки в цьому рейтингу за обсягами нелегальних оборотів. За різними оцінками, їх питома вага в цьому секторі становить від 40 до 60%. Причому левова частка тіньового обороту припадає на роздрібну торгівлю. За даними Держстату, обсяг роздрібного товарообігу за січень-травень 2012 року становитиме 287,7 млрд. грн. Таким чином, невраховані статистикою торговці заробили в тіні близько 86-144 млрд. грн. За перший квартал цього року - не менш ніж 20 млрд. грн.

На другому місці за тінізації - переробна промисловість, де рівень «тіні» досягає 25-30% (внесок в тіньову економіку в першому кварталі - 9-13 млрд. грн.).

Рівень тінізації в нинішньому році зросте і в секторі послуг (становить до 25%). Зростання безробіття і кількості частково зайнятих громадян змушує українців заробляти приватно. Вони пропонують всілякі блага «на дому» - від нагляду за дітьми до перукарень та ремонтних послуг. Крім того, у цій сфері висока частка малого та середнього бізнесу, якому простіше виводити обороти в тінь.

Крім того, згідно з оцінками аналітиків, найбільш високий рівень «сірих» операцій (30% і більше) спостерігається у видобувній промисловості (вклад в неофіційний ВВП за підсумками першого кварталу 2012 року на рівні 7 млрд. грн.). Причина - складна і непрозора система видачі дозвільних документів на розробку і видобуток корисних копалин. Виводити частину обороту в тінь підприємствам вдається в першу чергу за рахунок схем зі списання продукції через так званий природного убутку.

Ще один лідер, стабільно нарощує «сірі» обороти, - сільське господарство. «Вилка цін між вартістю аграрної продукції в Україні і ціною реалізації на зовнішніх ринках дуже велика. Це дає чудову можливість формування тіньового обороту», - розповідає перший заступник директора Національного інституту стратегічних досліджень Ярослав Жалило. Враховуючи рекордний урожай минулого року, внесок цієї галузі в тіньовий ВВП міг збільшитися в кілька разів. Значну частку нелегальних оборотів в сільськогосподарському секторі формують великі виробники, що займаються поставками зерна. Однак левова частка тіні формується зусиллями приватників. Більш ніж 60% сільськогосподарської продукції в Україні виробляють невеликі фермерські господарства, які в кращому випадку платять фіксований сільгоспподаток. Саме тут виявляються найширші можливості для приховування реально одержуваних доходів. Наразі рівень тінізації вітчизняного аграрного сектора оцінюється в діапазоні 15-20% (внесок в неофіційний ВВП за підсумками першого кварталу - близько 1,5 млрд. грн.).

Замикають топ-5 «тінізаторів» - спиртовики. «На сьогодні ця галузь повністю перебуває у власності держави. І тіньова складова в ній незначна. А от її приватизація, швидше за все, переведе значну частину обороту спирту в тінь - мабуть, близько 30% », - прогнозує Сергій Борийчук.

За непрямими ознаками можна говорити про суттєвий прирост кримінальної складової в тіньовій економіці. Так, за інформацією департаменту Державної служби з боротьби з економічною злочинністю МВС України (УБЕЗ), за останній рік середній розмір хабара в країні виріс за рік в 3,5 рази і становить 62 493 грн. Нацбанківська ж статистика свідчить про зростання обсягів готівки, що обертається поза банківською системою. Зокрема, в травні цей показник збільшився на 0,2% (з початку року - на 1,1%), до 194,8 млрд. грн.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.