Чи є, насправді, в Україні свобода преси?

Автор/джерело -  © Український тиждень



Дата публiкацiї - 22.06.2012 14:44 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=17748

В Україні продовжують порушувати права журналістів. Проте далеко не завжди правоохоронці кваліфікують правопорушення за 171-ою статтею Кримінального кодексу, тобто воліють не бачити у злочинах перешкоджання журналістській діяльності.

З початку року виникло кілька інцидентів, пов’язаних з роботою ЗМІ, у зв’язку із забрудненням фарбою білбордів з привітанням президента Віктора Януковича в Одесі. Невідомі закидали червоною фарбою 9 білбордів. 16 січня міліція порушила кримінальну справу за цим фактом.

9 лютого журналісти «Газети по-українськи» заявили, що міліція розпитувала їх, звідки у пресу потрапила інформація про псування рекламних плакатів із зображенням президента у Львові і Костополі Рівненської області. За словами львівського журналіста видання Євгена Борісова, міліція його залякувала і примушувала взяти провину за пошкодження білборда у Львові на себе. Правоохоронці заперечили тиск на львівського кореспондента.

Незадовго після цього журналісту одеського інтернет-видання «Взгляд из Одессы» Ігору Столярову прийшла повістка з вимогою з’явитися до слідчого Сергія Лисого на допит стосовно публікації фотографій забруднених фарбою білбордів із зображенням Януковича.

Крім цього, 2 лютого цього року в Одесі правоохоронці заблокували приміщення опозиційного каналу «Нова Одеса». До будівлі прибули «Беркут», «Сокол», представники прокуратура ту УБОЗ. Вони повідомили про наміри обшукати всі приміщення, розташовані за адресою телеканалу. В міліції заявляли, що ці слідчі дії пов’язані не з діяльністю ТРК, а з діяльністю інших організацій, що мають офіси в цій будівлі. Пізніше міліція розблокувала вхід до будівлі телеканалу, а журналістів допустили до роботи, зазначивши, що проводиться обшук в будівлі «Облспоживспілки» і до телекомпанії перевірка не має жодного відношення.

Як відомо, телеканал «Нова Одеса» входить до медіохолдингу керівника Одеського обласного осередку «Фронту Змін» Володимира Немировського.

Незадовго після цього редактори одеських ЗМІ Сергій Братчук (телеканал «Нова Одеса»), Іван Мельник (газета «Чорноморські новини»), Ігор Столяров (інтернет-газета «Погляд з Одеси») та Ольга Кологрева (газета «Південь») поширили заяву про факти утиску свободи слова в регіоні.

Представник міжнародної організації "Репортери без кордонів" в Україні Оксана Романюк заявила, що у ніч із 6 на 7 лютого вона знімала на камеру мобільного телефону встановлення невідомими малих архітектурних форм за адресою проспект Свободи, 24 у Києві. Зі слів журналістки, забудовники намагалися перешкоджати зйомці, виривали мобільний телефон з рук і в результаті вдарили її кулаком в обличчя. Після відповідної перевірки та встановивши особу підозрюваного у побитті журналістки, міліція передала документи прокуратурі. 5 березня було порушено кримінальну справу за фактом нападу на журналісту (ч.1 ст.125 "Умисне легке тілесне ушкодження" Кримінального кодексу України).

28 лютого журналіст і оператор телекомпанії ТВі Дмитро Гнап та Кирило Шапарь заявили про напад директора державної резиденції "Залісся" (Броварський район, Київська область) Віктора Камінецького. За їхніми словами, знімальна група намагалася одержати коментар у директора резиденції щодо того, що на території "Залісся" замість закритої президентської бази відпочинку має бути створений національний парк, відкритий для всіх громадян. Камінецький же, за даними телекомпанії, напав на них і намагався забрати камеру. У свою чергу керівництво президентської бази відпочинку заявило, що журналісти знімали без дозволу, про що заступник директора "Залісся" повідомив міліцію.

Пізніше Державне управління справами відсторонило від роботи Камінецького на час розслідування інциденту з журналістами. Однак, цим історія не завершилася. 15 березня стало відомо, що Камінецький написав заяву до міліції про нанесення йому тілесних ушкоджень представниками телеканалу.

У міліції Київської області повідомили, що дії представників ЗМІ можуть підпасти під ознаки статті Кримінального кодексу - дрібне хуліганство, тому що якщо цей об’єкт є режимною зоною, журналісти без одержання офіційного дозволу не мали права на нього заходити. Водночас дії посадових осіб резиденції "Залісся" вивчає прокуратура Броварського району.

1 березня мер Одеси Олексій Костусєв перед самим вильотом офіційної делегації до Грузії випровадив з літака журналістів двох видань - телекомпанії «1+1» і сайту «Думская.net». Пізніше Костусєв заперечив цю інформацію, зазначивши, що у нього нормальні відносини з каналом «1+1» і немає жодних конфліктів. «А до того, що пишуть журналісти, я вже адаптувався », – сказав мер Одеси.

На знімальну групу телеканалу ICTV напали під час зйомок 16 березня у столичному клубі Crystal hall. За інформацією телеканалу, PR-менеджер паблісіті-агентства Secret Service Олександр Кажіян напав на репортера програми "Козирне життя" Тетяну Третьяк, стверджуючи, що йому не сподобалися запитання, які вона ставила під час інтерв’ю. На допомогу журналісту прийшли колеги - репортер програми "Максимум в Україні" Руслан Тарасов і оператор телеканалу Артур Пудак. Однак, Кажіян спробував розбити телевізійну камеру і накинувся на Тарасова. Після цього знімальну групу силою виставили на вулицю, не дозволивши навіть забрати речі з гардероба. Члени знімальної групи викликали наряд міліції Печерського РВ МВС і написали відповідну заяву.

23 березня було скоєно жорстокий напад на шеф-редактора "Судово-юридичної газети" Святослава Пограничного. Інцидент стався в його власному будинку, близько 17.00. Детальнішої інформації про цей інцидент у ЗМІ не було.

24 березня 2012 року невідомі напали та побили співзасновника інтернет-газети «Дорожній контроль» Ростислава Шапошникова. Деснянське райуправління МВС у м. Києві порушило кримінальну справу за ч.2 ст. 186 Кримінального кодексу України (пограбування) у зв’язку з побиттям Шапошникова. Пізніше журналісти і Комітет свободи слова просив МВС перекваліфікувати справу про побиття Шапошникова на 171 статтю, однак, цього не сталося.

30 березня знімальній групі ТРК «Чорноморська» у Криму під час виконання редакційного завдання перешкоджали троє молодих людей. Дільничний міліціонер Володимир Телятников, який став свідком події, ніяк не відреагував на напади на журналістів, заявивши, що нічого не бачив. Журналісти написали заяву про напад в Залізничний райвідділ міліції, де детально описала бездіяльність співробітника міліції. Заяву було прийнято, зареєстровано і в той же день передано в прокуратуру Залізничного району. Після додаткової перевірки прокуратура вирішила не порушувати справу щодо порушення прав журналістів.

Наступного дня кореспондент 5 каналу Азад Сафаров постраждав під час акції проти вирубки дерев у Києво-Святошинському лісопарковому господарстві. Він подав заяву до МВС про перешкоджання журналістській діяльності. Як повідомила представник в Україні Міжнародної правозахисної організації «Репортери без кордонів» Оксана Романюк, під час акції протесту підполковник Микола Зева наказав правоохоронцям застосувати зброю. Почувши це, кореспондент 5 каналу запитав офіцера, проти кого той збирається застосовувати зброю, і у відповідь отримав удар ліктем в обличчя.

2 квітня низка громадських організацій звернулися до міністра внутрішніх справ Віталія Захарченка з вимогою перевірити дії Зеви, у зв’язку з цим інцидентом.

Значного резонансу набула заява гендиректора ТВі Миколи Княжицького про тиск на телеканал з боку податкових органів, в якій він просить МВС та Податкову службу розібратися з цими "переслідуваннями". У податкові пояснили, що позапланову перевірку проводили на виконання обов’язкової вимоги слідчого районного управління МВС у Києві.

Незадовго після цього ТВі заявив, що податкова міліція почала тероризувати осіб, які надають або надавали послуги телеканалу. ТВі вважає дії податкової цензурою і покладає за неї відповідальність на голову державної податкової служби України Олександра Клименка.

У свою чергу, податківці повідомили, що «телеканал скористався послугами конвертаційно-транзитного угрупування на суму понад 2,2 млн грн».

У Кременчуку невідомі підпалили вночі 21 квітня автомобілі головного редактора газети міськради «Вісник Кременчука» Миколі Фельдману. Через 20 хвилин такий же випадок був щодо авто директора КП «Ринкова площа» Олександра Гаврилова. Було порушено кримінальні справи.

Наприкінці квітня у Верховній Раді журналістів не допустили до ложі преси. Зі слів голови Ради Володимира Литвина, голови окремих фракцій звернулися до нього із проханням, щоб він виконав положення регламенту Ради про висвітлення її роботи, не допускаючи журналістів і відвідувачів на третій поверх під час блокування роботи Ради, тому що пленарні засідання не проводяться і висвітлювати в пресі нема чого. Втім, представників ЗМІ таки пустили в ложу преси.

22 травня стався інцидент з нападом на журналістів Львівської обласної державної телерадіокомпанії. Зокрема, під час відеозйомки прибув голова однієї із сільських рад Пустомитівського району, та з метою перешкоджання виходу телепрограми журналістських розслідувань у ефір, вихопив відеокамеру, яку розбив об асфальтне покриття. За даним фактом 29 травня прокуратура порушила кримінальну справу за ознаками злочину, передбаченого ч.1 ст.171 КК України (карається штрафом до 200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк до 5 років, або позбавленням права обіймати певні посади на строк до 3 років).

У Броварах невідомі спалили автомобіль головного редактора опозиційної газети «Вісник Києва» Юлії Шпак. Підпал відбувся на стоянці автівок у дворі багатоповерхового будинку 31 травня, близько опівночі, де Шпак відвідувала своїх родичів.

15 червня депутати фракції Партії регіонів Котовської міської ради, що на Одещині під час спільного засідання депутатських комісій ради напали на журналіста газети «ІзбірКом» Анатолія Тіору, який висвітлює питання земельних відносин.

18 червня у Київській області на знімальну групу програми “Гроші” каналу “1+1” напали охоронці під час зйомок сюжету про земельні ділянки навколо будинку, який приписують Петру Симоненку. Приватна охорона почала відбирати у групи камеру, блокувала машину та погрожувала журналісту Михайлу Ткачу. Згодом служба охорони викликала на підмогу Державну Службу Охорони (ДСО), яка мала розібратися з несанкціонованою, як вони вважали, діяльністю журналістів.

Проте, по приїзду ДСО не побачила у роботі знімальної групи жодних порушень та стала на бік журналістів. Крім того, ДСО супроводжувала знімальну групу до районного відділку міліції для написання заяви Михайлом Ткачем у зв’язку з інцидентом.

20 червня невідомі напали на журналіста інтернет-видання «Коррдон» (Донецьк) Максима Касьянова, який знімав автомобіль губернатора Донеччини Андрія Шишацького.

Пізніше в обласній прокуратурі повідомили, що Касьянов відмовився від адвоката і написав щиросердне зізнання у замаху на життя губернатора. Пізніше журналіст заявив, що написав зізнання під тиском. Натомість сам губернатор не вірить у те, що на нього готувався замах.

Нагадаємо, протягом 2011 року в Україні сталося 20 нападів і два вбивства журналістів.

У щорічному рейтингу свободи преси міжнародної правозахисної організації Freedom House Україна опустилася на 9 позицій. Відповідно до опублікованої 1 травня доповіді про стан свободи преси в 2011 році, Україна посідає 130 місце, ділячи його з Південним Суданом.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.