Вчені виявили механізм самовідновлення мозку після інсульту

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 26.12.2006 11:27 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=1775

Американські вчені встановили молекулярні механізми, які є основою часткового відновлення тканин головного мозку після інсультів.

За їхніми даними, міграцією незрілих нервових клітин, які замінюють мертві нейрони в пошкоджених областях, управляють білки, які виробляє внутрішня оболонка кровоносних судин.

Результати останніх досліджень говорять про те, що тканини мозку людини і ссавців мають здатність частково відновлюватися після масового відмирання нервових клітин, викликаного порушеннями кровообігу при інсульті. За цими даними, незрілі нервові клітини - нейробласти, мігрують в уражену область з особливої субвентрикулярної зони, розташованої під бічними шлуночками головного мозку.

Потрапивши в зону ураження, нейробласти диференціюються в зрілі нейрони, які починають виконувати функції загиблих після інсульту кліток.

Фахівці Медичної школи Каліфорнійського університету Лос-Анджелеса спробували встановити чинники, які викликають цей процес.

В експериментах з мишами учені штучно викликали у тварин інсульти, а потім, за допомогою різних біохімічних маркерів, простежували переміщення нейробластів з субвентрикулярної зони в пошкоджені ділянки мозку. У результаті дослідники встановили, що міграція нервових клітин безпосередньо пов'язана з утворенням нових судин у зонах ураження. Вони припустили також, що речовинами, які безпосередньо стимулюють початок міграції нейробластів, є два білки, що виробляються новоутвореним ендотелієм (внутрішнім клітинним шаром) судин: - фактор клітин строми -1 (SDF-1) і ангиопетін-1 (Ang-1).

Щоб перевірити цю гіпотезу, дослідники викликали інсульт у зоні кори мозку, що управляє рухами вусиків миші, а потім ввели тваринам вказані білки. У результаті в мишей, які отримали ін'єкції, спостерігалося практично 100% відновлення: вони контролювали рухи вусиків не гірше, ніж абсолютно здорові миші з контрольної групи.

За словами координатора дослідницького проекту доктора Томаса Кармішеля, ученим відомо, що аналогічні міграції клітин відбуваються після інсультів і в мозку людини. Тому в майбутньому медики можуть навчитися управляти цим процесом не тільки у тварин, але й у людей, добиваючись таким чином максимально повного відновлення пацієнтів після інсульту, повідомляє Медпортал.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.