Кількість води у мантії Марса відповідає земній

Автор/джерело -  © ТСН



Дата публiкацiї - 22.06.2012 16:07 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=17750

Американські геологи проаналізували хімічний склад кількох марсіанських метеоритів, що сформувалися в надрах Марсу, і з’ясували, що вони містять таку ж кількість молекул води, що і земна мантія, та опублікували свої висновки у статті в журналі Geology.

Вважається, що породи марсіанської кори та мантії містять у собі мінімальну кількість води порівняно з їх земними аналогами.

Цю гіпотезу підтверджували дані, отримані з орбітальних зондів та інших астрофізичних приладів. Тим не менше, у далекій історії Марса на його поверхні існували океани, що не вкладається в уявлення про "суху" мантію червоної планети.

Група астрогеологія під керівництвом Еріка Хойрі з Інституту Карнегі у Вашингтоні (США) з’ясувала, що надра Марса містять практично земну кількість води, проаналізувавши хімічний склад двох метеоритів-шерготтитів.

Як пояснюють учені, шерготитти належать до числа одних із найрідкісніших метеоритів - на сьогоднішній день на Землі було виявлено лише 34 фрагмента "космічних каменів".

Дані небесні тіла утворилися на Марсі і були викинуті в далекому минулому червоною планетою під час падіння на її поверхню іншого метеорита.

До числа шерготтитів належить скандально відомий фрагмент Allan Hills 84001, всередині якого його першовідкривачі виявили утворення, схожі на скам’янілі останки бактерій.

Хойрі та його колегам вдалося роздобути два зразки шерготиттів, що сформувалися приблизно 2,5 мільярда років тому всередині мантії Марса, і проаналізувати їх хімічний склад за допомогою так званої мас-спектрометрії вторинних іонів.

"Ми проаналізували два метеорити з дуже різними історіями "життя". Матерія одного з них була ретельно "перемішана" з іншими елементами під час формування, тоді як інший зберіг свою первісну хімію. Проте, різниця в концентрації води була мінімальною, незважаючи на абсолютно різний склад зразків", - пояснив Хойрі.

Дослідники виявили, що метеорити містили в собі від 70 до 300 міліграм води на кілограм марсіанської породи. За словами вчених, дане значення можна порівняти із вмістом води в мантії Землі, що становить 50-300 міліграм на кілограм речовини.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.