Земельні оборудки під прапором ЄВРО-2012

Автор/джерело -  © DW



Дата публiкацiї - 26.06.2012 13:30 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=17772

У Львові тривають судові суперечки щодо земель, які держава намагалася вилучити в мешканців, аргументуючи підготовкою до «Євро-2012».

Війна за землю біля новозбудованого стадіону триває вже близько двох років. Задля будівництва кільцевої дороги, поблизу нового стадіону, Львівська обласна державна адміністрація вирішила викупити земельні ділянки. Землі скуповували за ціною 625 гривень за сотку, що в 40 разів менше ринкової. Як коментує місцева преса, цей процес відбувався «добровільно-примусово». У такий спосіб загалом було викуплено 15 гектарів землі.

Низка мешканців розпочали справжню битву за свою власність: рівноцінний обмін їм не пропонували, а ціна була надто заниженою. Тоді ОДА вирішила відібрати землі за рішенням суду, мотивуючи суспільною необхідністю. Згодом під тиском громади місцева влада таки відмовилася від своїх намірів і відкликала позовну заяву. До «Євро-2012» підготувалися у Львові і без «конфліктної» кільцевої розв’язки.

Так де ж дорога?

На цьому суперечка, однак, не завершилася. Як з’ясувалося, «Дирекція з підготовки до «Євро-2012» оскаржила у Вищому адміністративному суді закриття справи. Справу відправили на повторний розгляд до Львівського апеляційного адміністративного суду. Як зауважив у розмові з Deutsche Welle представник землевласників Андрій Петришин, про судове засідання в Києві ніхто з власників земель навіть не здогадувався.

«Це якесь безглуздя, - обурюється Петришин. - Дороги таки не будували, суспільної потреби немає, чемпіонат завершується, а землі й надалі хочуть забрати». Він не виключає, що землею, як «ласим шматком» біля стадіону, зацікавилися конкретні впливові приватні особи, а не держава. Нинішніми власниками трьох «конфліктних» ділянок є багатодітні сім’ї та сім’ї з дітьми-інвалідами.

До речі, людям, які вже продали свої землі, Петришин радить позиватися до держави, адже дороги, заради якої викуповували ділянки, таки не збудували.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.