Олігократія. Кадрову політику влади в Україні формують клани

Автор/джерело -  © Український тиждень



Дата публiкацiї - 26.06.2012 17:25 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=17776

Значних кадрових «зачисток» в регіонах України перед парламентськими виборами очікувати не варто.

Про це заявив голова правління Центру соціологічних та політологічних досліджень «Соціовимір» Сергій Таран.

На його думку, винятком можуть стати лише так звані «проблемні» для влади регіони.

«Основних кадрових «зачисток» перед виборами не буде. Є така народна мудрість: «коней на переправі не міняють». І справді, зараз в той час, коли фактично Партія регіонів визначила, хто буде йти по мажоритарних округах і відбувається формування основного бачення виборчих кампаній. І раптом влаштовувати кадрові зміни на місцях, – навряд чи це буде. Вийняток можуть становити лише «проблемні» регіони – де у Партії регіонів можуть бути серйозні проблеми із забезпеченням адміністративного ресурсу на виборах», – заявив Таран.

Серйозні кадрові зміни, на його думку, відбуваються зазвичай після виборів.

«Саме тоді очевидний результат: який представник президента в області зміг забезпечити адмінресурс. Залежно від цього, думаю, можливі локальні зміни, але це скоріше буде винятком», – додав він.

Очевидно, кадрові перестановки можна прогнозувати у центральних регіонах і частково західних, вважає Таран.

«У східних регіонах Партія регіонів особливо не переживає за результат, на відміну від, зокрема, центральних регіонів, де у партії існують дуже серйозні електоральні проблеми і їх дуже важливо вирішити на початку виборчої кампанії. До прикладу, представник президента у Львівській області вже стільки разів змінювався, що це – певний рекорд. Саме в цих областей і будуть кадрові зміни», – прогнозує політолог.

Водночас експерт зауважив, що кадрові зміни влади ніколи не супроводжуються поясненнями їх причин.

«Коли говорять, що хтось не виправдав довіри, то непогано було б дізнатися, на яких підставах – економічних, політичних тощо – прийняте відповідне рішення. Цього ніхто не пояснює. А тому велика проблема кадрових змін в тому, що вони не будуються на певних незрозумілих поясненнях. За останні два роки звільнення чи призначення губернатора ніколи не супроводжувалось обґрунтуванням», – зазначив політолог.

На запитання, за яким принципом влада проводить кадрову політику, Таран відповів: «Я думаю, що це внутрішні кланові суперечності... Я думаю, що внутрішньо-політична боротьба – це основна причиною для кадрової політики».

Водночас щодо кадрових ротацій до виборів в уряді, політолог запевняє, що їх також не слід очікувати.

«Не треба забувати, що після виборів весь уряд йде у відставку, згідно з Конституцією. Залишилось кілька місяців, тому я не думаю, що це почнеться раніше», – підсумував він.

Нагадаємо, вибори до Верховної Ради відбудуться 28 жовтня цього року.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.