У Донецьку в міліції зґвалтували чоловіка, якого затримали за розпиття пива

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 27.06.2012 13:22 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=17780

У Донецьку напередодні Міжнародного дня підтримки жертв катувань в одному з опорних пунктів міліції у Петровському районі стався жахливий випадок.

Донеччанина Михайла Бєлікова затримали за розпиття спиртних напоїв у громадському місці, а потім його в міліції зґвалтували й жорстоко побили. Зараз потерпілий перебуває в лікарні, а підозрюваного у скоєнні злочину затримали. Але чи всі винні будуть покарані та наскільки часто трапляються подібні випадки у шахтарській столиці?

Донеччанина затримали неподалік від автостанції Трудовська, що на околиці міста. Родичі Михайла Бєлікова переповідають його ж твердження: було троє правоохоронців у темному одязі. Вони почали бити 39-річного чоловіка після того, як він запропонував просто викинути пляшку пива у смітник, вибачитися й піти додому.

Його забрали до опорного пункту, а там били та зґвалтували міліцейською дубинкою. Як дістався додому, потерпілий не пам’ятає. А вибратися з опорного пункту живим йому допомогли, але вимагали за це хабара.

«Допоміг, але сказав, щоб я наступного дня приніс півтори тисячі гривень. Підполковник Заєць Олег Едуардович. За те, щоб він допоміг мені вийти з того опорного пункту живим. Хоча він знав про все те, що там сталося, через 10 хвилин, як усе відбулося. Він вийшов, сказав мені: півтори тисячі; вивів на крильце й сказав – йди додому і забудь усе, що тут було, особливо про той інцидент, бо тобі самому буде соромно. Я розберуся сам. От він і розбирався, поки не підключилася прокуратура», – розповів місцевому виданню «Острів» Михайло Бєліков.

Все в руках прокуратури

У свою чергу прокуратура Донецької області вже повідомила, що дільничний інспектор, перебуваючи у відділенні, явно виходячи за межі наданих йому прав і повноважень, заподіяв затриманому множинні тілесні ушкодження м’яких тканин, внутрішніх органів і закритий перелом ребра. Інспекторові загрожує від 7 до 10 років позбавлення волі. Інформацію про те, що винуватців було декілька, й зокрема про те, що там фігурують службовці кримського спецпідрозділу МВС «Тигр», які приїхали допомагати охороняти громадський порядок під час Євро-2012, у прокуратурі поки не підтвердили, але й не спростували.

«З цього факту триває слідство, уже перевіряється інформація про причетність інших осіб у скоєнні цього злочину. Дійсно, затримували для складення адміністративного протоколу нашого постраждалого працівники міліції, але зараз, на жаль, я не можу сказати, до якого підрозділу вони належали», – повідомила представник прес-служби відомства Яна Соболевська.

У міському управлінні міліції відмовляються коментувати ситуацію.

«Стільки бруду було вилито на міліцію, ми просто не хочемо навіть виправдовуватися, тому що те, що було, було, але не в тому обсязі, як усе це подається, – каже керівник міліцейської прес-служби Ольга Почкалова. – Нехай розбирається слідство прокуратури. Ми позбуваємося таких людей. У нас категорична точка зору. Всі, які не працюють у тому напрямку, для якого створено міліцію, а дискредитують, вони будуть звільнені з органів внутрішніх справ».

Поки що було звільнено лише одного обвинуваченого, якого заарештовано й поміщено в ізолятор тимчасового тримання.

Поганий і добрий міліціонер так заробляють

Однак голова донецької правозахисної організації «Верховенство права» Олександр Кудінов упевнений, що всіх винних покарано не буде, а подібна ситуація характерна не лише для Донецька, а й загалом для правоохоронної системи України.

«Це в порядку речей. От два тижні тому було побито три дівчини. Кажуть, або підписуєш заяву, або опускаємо тебе вниз і там будемо мати у всіх відмінках. Це закономірно, таких випадків багато. Я можу назвати прізвища людей, які такими катуваннями змушували зізнаватися в скоєнні злочинів. До мене йдуть звернення практично кожен день. Порахуйте, скільки у нас міліціонерів, і кожен з них виходить на роботу й хоче заробити сьогодні щось собі додому. А заробити можна на чому? Якраз на таких випадках: один побив, усе забрав, інший відпустив, сказав, гроші принесеш», – зазначає правозахисник.

Статистики подібних випадків у громадського діяча немає. Але Олександр Кудінов зауважує, що одна з головних причин подібних випадків – відсутність нормального відбору кадрів у міліції.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.