Правозахисники вважають, що касаційний розгляд справи Тимошенко затягують

Автор/джерело -  © DW



Дата публiкацiї - 27.06.2012 13:53 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=17781

Вищий спеціалізований суд переніс на 12 липня розгляд касаційної скарги Тимошенко на вирок у газовій справі. Правозахисник вважає причини затягування розгляду касації непереконливими.

Вищий спеціалізований суд з розгляду цивільних та кримінальних справ відклав розгляд касаційної скарги ̣Юлії Тимошенко вже вдруге. Вперше це сталося з процедурних мотивів у травні. Цього разу судді зажадали доказів щодо незадовільного стану здоров’я Тимошенко та її неспроможності брати участь у засіданнях. Такими доказами судді погодилися вважати результати судово-медичної експертизи.

Таким чином вищий спецсуд цілковито задовольнив клопотання прокурорської сторони, яка вимагала експертизи. Напередодні аналогічну вимогу обвинувачення підтримав Київський райсуд міста Харкова, який відклав до 10 липня розгляд справи про причетність екс-прем’єра до фінансових махінацій ЄЕСУ. Захисники Тимошенко стверджують, що вищий спецсуд необґрунтовано проігнорував їхні нагадування про те, що під час розгляду касаційної скарги присутність обвинуваченої не обов’язкова.

Правозахисник критикує

Раніше депутат парламенту і захисник Тимошенко Сергій Власенко в інтерв’ю Deutsche Welle заявляв, що Тимошенко письмово просила суд розглянути касаційну скаргу за її відсутності. Виконавчий директор Української Гельсінської спілки з прав людини Аркадій Бущенко підтримав думку захисту. «Касаційна інстанція розглядає не факти, а правозастосування, а тому фізична присутність обвинуваченого в залі суду не є неодмінною умовою», - сказав Бущенко в розмові з Deutsche Welle.

Тим часом Власенко заявив: «Ми маємо достатньо доказів безпідставного і незаконного перенесення слухань і є підстави говорити, що ми вичерпали всі можливості правового захисту Юлії Тимошенко в Україні».

Перевантаженість скаргами

Правозахисник Бущенко, однак, не впевнений, що адвокатам вдасться так легко оминути перешкоду вищого спецсуду.

«Я знаю, що захист скаржиться Європейському судові на порушення прав Тимошенко за шостою статтею європейської конвенції з прав людини, яка гарантує право на справедливий суд. Але, на мою думку, дуже малоймовірно, що Європейський суд почне розгляд цієї скарги лише через те, що вища касаційна інстанція відтерміновує слухання. Її можна буде вважати неефективними способом захисту лише тоді, коли розгляд скарги буде затягуватися місяцями», - сказав Бущенко. Він звернув увагу на те, що через перевантаженість скаргами вищі судові інстанції України розглядають їх роками і що нині «обставини розгляду скарги Тимошенко не виглядають винятковими».

Захисник екс-прем’єра Власенко переконаний, що метою затягування усіх порушених проти Тимошенко кримінальних справ є усунення її від політичного життя України та від участі в парламентських виборах 2012 року.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.