Запорізькі археологи розкопали чергову сенсацію Кам’яної могили

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 28.06.2012 03:45 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=17789

Запорізькі археологи з’ясували під час розкопок на Кам’яній могилі під Мелітополем, що наші пращури любили поласувати річковими молюсками і першими в Європі почали вирощувати худобу.

Археологи працювали на території заповідника майже місяць. На місці древнього поселення вчені знайшли загороди для домашніх тварин, - вони з’явилися тут 8200 років тому. Раніше вважалося, що скотарство прийшло до нас з Азії, тепер же наші вчені разом з європейськими колегами готуються спростувати цю теорію. Перші скотарі з’явилися саме на території сучасного Півдня України і пов’язано це було з серйозними погодними змінами.

"Метою нашої роботи було вивчити зміни клімату на нашій території, щоб на основі цих знань кліматологи могли спрогнозувати майбутні зміни, – розповів глава громадської організації "Нова археологічна школа" Олег Тубольцев. – У той час на всьому континенті різко змінилися кліматичні умови. Ці місця стали напівпустелями, дуже похолодало і наші предки вимушені були адаптуватися, щоб вижити. Полювати було ні на кого, тому вони почали вирощувати тварин у загородах".

Першою худобою стали свині і бики, про що свідчать знайдені рештки тварин і наскальні малюнки в багаточисельних гротах Кам’яної могили.

Крім того, виявилось, що древні українці любили поласувати річковими молюсками – на місці поселення археологи знайшли масу річкових черепашок, повідомляє «Комсомольская правда в Україні».


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.