Новорічні жарти від прем'єра

Автор/джерело -  © Аратта-Україна



Дата публiкацiї - 26.12.2006 18:19 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=1779

Прем'єр-міністр України Віктор Янукович заявляє про всі передумови до поліпшення економічних показників в 2007 р.

"В 2008 році вони будуть ще кращі, а в 2009 році має статися економічний прорив", - відзначив глава уряду на зустрічі з керівниками облдержадміністрацій України. Експерти вказують на ризики вірогідності такого прогнозу українського прем'єра.

Так, напередодні ухвалення держбюджету-2007 директор департаменту економічної стратегії Міністерства економіки Вадим Пищейко відзначав журналістам, що в 2007 р. утримати інфляцію на рівні закладених в законі 7,5% украй складно. "Це скоріше наша мета", - сказав економіст. Хоча, на його думку зростання ВВП-2007 на рівні 6,5% "реалістичне".

Фахівці Центру Разумкова вважають, що зростання економіки в 2007 р. буде менше, ніж прогнозує уряд, а інфляція більша.

В Міжнародному центрі перспективних досліджень прогнозують зростання інфляції наступного року на рівні 10%. Оскільки неминучою залишається перспектива індексації тарифів на послуги ЖКГ і транспорту унаслідок зростання цін на енергоносії.

Керівник групи радників НБУ на минулому тижні в інтерв'ю сказав, що валютні резерви, накопичені Нацбанком до початку 2007 р. (22 млрд дол.), це гарантія виконання Україною, як в наступному, так і в чинному році, всіх своїх платіжних зобов'язань, а також стабільності обмінного курсу національної валюти "в середньостроковій перспективі". Разом з тим він вважає, що для цього необхідно розморозити приватизацію в країні, причому, за участю іноземного інвестора.

Цікаво, що деякі експерти, кажучи про роздержавлення великих підприємств України, відзначають такий чинник, як прагнення російських компаній придбати ряд об'єктів, що цікавлять їх. Не виключено, що минулого тижня під час свого візиту до Києва Президент Росії Володимир Путін заручився підтримкою Президента України Віктора Ющенка в цьому питанні. Інакше говорити про перспективи розблокування української приватизації на користь іноземного (російського) капіталу поки не можна.

В Секретаріаті Президента України прогнозують зростання українського ВВП в 2007 р. на рівні 4,2-4,5%, інфляцію в межах 11-13%.

Аналітики МВФ вважають, що перспектива розвитку економіки в Україні в новому році виглядає скромно. На їх думку, зростання ВВП в 2007 р. складе 2,8% (у 2005 р. МВФ прогнозувало зростання економіки України в 2007 р. на рівні 4,3%). Світовий банк прогнозує рівень інфляції в Україні в 2007 р. не нижче 10%, темпи зростання ВВП - 6-7%.

Держбюджет-2007 р. припускає досягнення показника зростання ВВП на рівні 6,5%, інфляції - 7,5%, що відповідає прогнозу економічного і соціального розвитку України на 2007 рік, затвердженого Кабміном.

Разом із тим, не варто нехтувати таким фактором ризику, як зростання цін на енергоносії. Зокрема на нафту й нафтопродукти та газ, які імортуються переважно із Росії або російськими трейдерами. Наразі, відсутні не те що ознаки зниження відпускних цін, а й їхньої стабілізації. Натомість за два останніх роки спостерігається чітка тенденція до зростання цін на імпортовані енергоресурси, які, в свою чергу, є базовими при ціноутворенні на внутрішньому ринку України.

Отже, враховуючи надто велику енергоємність вітчизняної промисловості, включаючи сільське господарство, і цінові тенденції на ринку органічних енергоресурсів, непрозорість та закритість самого ринку, монополізм одного постачальника - розраховувати на будь-які економічні прориви не варто.

Скоріше за все - зазначене висловлювання прем'єра несе суто пропагандистське навантаження. На кшталт “зростання добробуту кожного вже сьогодні”.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.