У Росії розпочнеться боротьба з “іноземними агентами”?

Автор/джерело -  © Коментарі



Дата публiкацiї - 30.06.2012 16:39 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=17799

«Єдина Росія» вносить правки в законодавство про некомерційні організації. Організації, які отримують гроші з-за кордону, названі «іноземними агентами».

«Підготував законопроект про внесення змін до закону про некомерційні організації. Скоро внесемо. Готуйте кеш, іноземні агенти!:)», - написав увечері в четвер у своєму мікроблозі на Twitter автор законопроекту, заступник голови Комітету з житлової політики і ЖКГ Алєксандр Сідякін, повідомляє «Російська служба BBC».

Законопроект буде внесений на розгляд у Думу після одержання його авторами висновку від міністерства юстиції, Верховного суду та уряду.

За інформацією газети «Ведомости», НКО, які отримують фінансування не з російських джерел, повинні будуть зареєструватися в Мін´юсті в окремому реєстрі. Їм буде надано статус «виконуючих функції іноземного агента».

Сидякін вважає, що багатьом НКО «таке найменування сподобається, і вони нарешті перестануть конспіруватися, оголивши справжню сутність своєї діяльності», повідомляє в п´ятницю прес-служба «Единой России». «З іншого боку, побачивши, скільки в країні агентів впливу, люди стануть активніше розвивати громадянське суспільство, побудоване на національних інтересах і суверенітет Росії», - вважає автор законопроекту.

У липні 2005 року Президент Владімір Путін заявив про неприпустимість «фінансування неправомірної політичної діяльності» з-за кордону за допомогою НКО. У грудні того ж року був прийнятий закон, що посилює правила реєстрації та діяльності НКО. Через проблеми з реєстрацією кількох міжнародних правозахисних організацій, - Human Rights Watch, Amnesty International, «Лікарі без кордонів», - довелося на якийсь час припинити свою діяльність. У листопаді 2011 року єдиною підставою для проведення позапланової перевірки НКО стало подання виборчої комісії про перевірку відомостей про пожертвування у виборчі фонди політичних партій.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.