Євро-2012: прибутки чи збитки?

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 2.07.2012 10:24 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=17805

Євро-2012 завершився: у неділю у Києві відбувся фінальний матч чемпіонату. Україна та Польща тепер повертатимуться до звичного ритму життя.

Тим часом українські політики й економісти вже підбивають попередні фінансові підсумки Євро. Представники влади кажуть, що коштів із держбюджету на підготовку до чемпіонату витратили близько 60 мільярдів гривень. Натомість опозиція заявляє: сума витрат перевищує 100 мільярдів. Експерти припускають, що точні суми витрат і надходжень зрештою можуть так і залишитися загадкою.

На підготовку Євро-2012 в Україні, згідно з Державною цільовою програмою, витратили майже 54 мільярди гривень коштів державного бюджету та залучених під державні гарантії, місцеві бюджети приймаючих міст вклали ще близько 4 мільярдів гривень. Утім, представники державної влади та міст, де тривали матчі чемпіонату, у своїх заявах називали й інші цифри, починаючи з 14 мільярдів гривень державних витрат.

Водночас в опозиції заявляють, що на Євро-2012 пішло не менше 100 мільярдів гривень. Відтак, остаточний економічний ефект цьогорічного чемпіонату Європи з футболу може назавжди залишитися таємницею, вважає член парламентського комітету з економічної політики депутат від БЮТ Сергій Осика.

«Немає такого органу, який розрахував би, хто що заробив, хто що втратив. Тому політичні сили чи політичні діячі, яким буде вигідно говорити, що це прибутково, будуть так говорити. Вони казатимуть, що це вигідно, що це дуже важливо», – наголосив Осика.

Євро буде працювати на Україну роками – Лук’янов

Опозиційні політики та закордонні засоби масової інформації раніше неодноразово заявляли, що значна частина коштів, виділених на Євро-2012, пішла на фінансування корупційних схем. Обсяг так званих «відкатів» оцінювали у 30 відсотків, а іноді й у 50 відсотків від загальних витрат. Віце-прем’єр-міністр Борис Колесніков заявив, що по завершенні чемпіонату ці заяви будуть оскаржені у судовому порядку.

Щодо прибутків дані з різних джерел також різняться, але про суму більше за 10 мільярдів гривень поки що не заявляли. Утім, на думку члена парламентського бюджетного комітету, депутата від Партії регіонів Владислава Лук’янова Євро-2012 приноситиме України прибутки ще довгі роки.

«Євро буде працювати на Україну не один місяць, саме коли відбувалися змагання, а буде працювати надалі роками. Тому що кілька мільйонів громадян, які відвідали Україну, безумовно, будуть розповідати про те, що вони тут побачили. По-друге, уся побудована інфраструктура: автошляхи, аеропорти, злітні смуги – це все залишається у користування громадян України. Євро дало поштовх для розвитку», – сказав Лук’янов.

Приватний інвестор не прийшов через недовіру – Юрчишин

Одним з найбільших мінусів фінансового боку Євро-2012 директор економічних програм Центру імені Разумкова Василь Юрчишин називає замалу частку приватних коштів, залучених у підготовку чемпіонату.

«Шкода, що приватній інвестор, в тому числі і зарубіжний, поставився до ідеї Євро-2012 без ентузіазму. Цілком можливо, що без ентузіазму саме через те, що не вірить у нашу систему державного управління. На жаль, це – дуже вагомий фактор», – зазначив Юрчишин.

Тим часом, як повідомив керівник економічного відділу посольства Польщі Павел Гембські, партнер України з проведення футбольного чемпіонату витратив на Євро-2012 близько 200 мільярдів євро.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.