Представник Європарламенту закликав не підписувати з Україною угоду щодо віз - через політичні переслідування в Україні

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 3.07.2012 03:17 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=17807

Очільник комітету Європарламенту з міжнародних справ Елмар Брок висловився проти підписання на даному етапі угоди про спрощення візового режиму між Євросоюзом та Україною. В той же час така угода підписана з Молдовою.

"Єврокомісія має намір запропонувати рішення про підписання та укладення угоди про спрощення візового режиму з Україною. Зробити це було б неправильним", - йдеться в заяві парламентарія, яка надійшла в РІА “Новости”.

За повідомленнями ЗМІ, українська сторона розраховує, що договір буде підписаний 23 липня в Люксембурзі.

"На даний момент ми серйозно стурбовані з приводу верховенства закону і випадків виборчого правосуддя і політичних переслідувань в Україні", - вказав Брок.

З його слів, будь-яка угода з чинною українською владою може стати для неї підтримкою напередодні майбутніх виборів.

"Ми також з нетерпінням чекаємо доповіді посланців Європейського парламенту - панів Пета Кокса та Олександра Кваснєвського", - заявив Брок.

Європарламент делегував як наглядову місію на розгляд касації у справі екс-прем’єра України Юлії Тимошенко колишнього президента Польщі Олександра Квасневського та екс-президента Європарламенту Пета Кокса.

Україна не Молдова: ЄС вже підписав договір про спрощення візового режиму з Молдовою

Євросоюз офіційно визнав відставання України від Молдови в безвізовому діалозі, оголосивши про перехід Кишинева на другий етап плану дій щодо візової лібералізації. Про це пише "КоммерсантЪ-Україна".

ЄС підписав договір про спрощення візового режиму з Молдовою, відмовившись схвалити аналогічний документ із Києвом.

Джерела стверджують, що причиною цього стали проблеми з демократією в країні. Втім, у МЗС не втрачають надії, що до кінця липня український договір все ж таки буде підписано.

За інформацією агентства УНІАН, підписання змін у договір між Україною і ЄС заблокувала віце-президент ЄК Вівіан Реддінг (відповідальна за правосуддя, фундаментальні права й громадянство).

Співрозмовник газети в Брюсселі підтвердив цю інформацію. Віце-президент ЄК вважає неприпустимим підписання будь-яких договорів з Києвом у період, коли українське керівництво обвинувачують у здійсненні політичних репресій.

Її позиція тим часом суперечить численним заявам європейських політиків про те, що Брюссель не "каратиме українських громадян за дії влади".

Водночас в українському МЗС не втрачають надії на те, що опір пані Реддінг вдасться перебороти.

Один зі співрозмовників розповів, що попередньої домовленості з цього питання вже досягнуто. "Ми очікуємо, що договір буде підписаний 23 липня на зустрічі міністрів закордонних справ Східного партнерства в Люксембурзі", - заявив дипломат.

Зазначимо, курс на європейську інтеграцію є одним із найважливіших напрямів співпраці України та Молдови, заявив у травні президент України Віктор Янукович.

Нагадаємо, що на початку жовтня минулого року в дипломатичних установах країн Євросоюзу громадянам України почали масово відмовляти у видачі шенгенських віз.

За словами голови українського МЗС, Україна до 2014 року зможе претендувати на безвізовий режим з ЄС.

20 квітня цього року повідомлялося, що отримати візу західних держав українцям стає дедалі складніше. Слідом за Сполученими Штатами Америки вартість консульського збору підняла Велика Британія, зазначає NEWSru.ua.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.