Музей єврейської мафії

Автор/джерело -  © «Аратта-Україна»



Дата публiкацiї - 26.12.2006 19:25 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=1781

У Нью-Йорку створено приватний музей мафії, причому виставлені в ньому експонати показують, що головну роль в організованій злочинності США грала не італійська (як ми знаємо за фільмами), а єврейська мафія.

Бенджамін “Багсі” Сігел

Так, саме єврейські вихідці з колишньої Російської імперії, такі, як Багсі Сігел, Мейєр Ланскі і Арнольд Ротштейн, стояли біля джерел грального бізнесу у США.

Американець Альберт Наш, чий прадід був вихідцем з Російської імперії, створив приватний музей нью-йоркської мафії за назвою «Зроблено в Америці».

Всі експонати в цій колекції пов’язані з убивствами, життям і смертю «хрещених батьків» місцевої організованої злочинності, розквіт якої припав на середину минулого століття. Ідея створення музею мафії була натхненна розповідями бабусі Неша, кравецьку крамницю якої один раз відвідав Багсі Сігел. Цей знаменитий мафіозі — виходець з Росії — увійшов в історію не тільки своїми незліченними злочинами, але також тим, що став родоначальником грального біз-несу в Лас-Вегасі.

Його правою рукою був друг дитинства Мейєр Ланскі (Шушлановський), також емігрант із царської Росії (в квітні 1911 року сім`я Шушлановських покинула Гродно). Багсі налагодив гральний бізнес у Лас-Вегасі, взявши в борг величезні і на сьгодні гроші — $6 мільйонів у «великої ради» мафії. Однак спочатку справа прогоряла і неплатоспроможному боржнику був винесений смертний вирок. Єдиним, хто заступався за засновника Лас-Вегаса, хоча і безуспішно, був Ланскі.

Під час піку "Сухого закону" в США було встановлено, що на 17 млн. галонів купленого в Канаді віскі, було продано 49 млн. галонів віскі "а ля Мейєр Ланскі". У 1925 році Ланські якось сказав, що його бізнес більше бізнесу Генрі Форда і, можливо, був правий.

Мейєр Ланскі

Ще один епізод із життя Ланскі: між 1945 і 1947 роками Ізраїль веде важку боротьбу за право на існування. Європейські країни не продають зброю для ізраїльської армії. Америка також тримає нейтралітет. І ось Ланскі, користуючись своїм впливом на східному березі, особливо в доках Нью-Йорка і Нью-Джерсі, зміг переправити до Ізраїлю зброю, яка повернулася до Америки після закінчення Другої світової війни. Половина її була абсолютно новою. Це була чудова стрімка операція від Нью-Йорка до Хайфи. Більш того, йому вдалося перервати нелегальні постачання зброї Єгипту.

У 70-х роках Ланскі спробував осісти в Ізраілі, але місцева влада не захотіла мати неприємностей з американськими спецслужбами, які йшли буквально по пятах. Він змушений був покинути країну. Відбувся суд, але він не мав особливих наслідків. Останні роки Ланскі провів в Майямі в своїх апартаментах і помер у віці вісімдесяти одного року.

Фотографії Сігела і Ланскі займають почесні місця. «Це видатні представники злочинного світу, що у свій час викликали навіть благоговіння в значної частини американського суспільства», — пояснює Наш своє незвичайне захоплення.

Знаменитому єврейському гангстеру Арнольду Ротштейну на прізвисько «містер Бродвей», що контролював на початку минулого століття гральний бізнес Нью-Йорка, разюче таланило в азартних іграх і парі, що, за версією поліції, і коштувало в підсумку йому життя. Він був убитий людиною, що програла йому на перегонах круглу суму».

У колекції Артура Наша - 1500 екземплярів, пов'язаних з життям нью-йоркського криміналітету. Артур оцінює її в $1,5 мільйона, хоча визнає, що багато "реліквій" зібрано в запорошених комірчинах і на горищах.

За матеріалами РІА Новості і Єврей.com


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.