Суд у Страсбурзі має оприлюднити рішення за позовом Луценка

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 3.07.2012 11:29 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=17810

3 липня Європейський суд із прав людини має оприлюднити рішення у справі «Луценко проти України».

Колишній міністр внутрішніх справ України оскаржує свій арешт. Адвокат Луценка Олексій Баганець сподівається, що рішення Європейського суду буде позитивним для його підзахисного і допоможе зрештою звільнити екс-міністра. Натомість правозахисник Євген Захаров зауважує, що за будь-якого вердикту в Страсбурзі юридичних підстав звільнення Луценка зараз немає.

Юрій Луценко оскаржує у Європейському суді з прав людини свій арешт як такий, що є, на його думку, самовільним та незаконним. Колишнього міністра внутрішніх справ заарештували наприкінці грудня 2010 року. У Генпрокуратурі України тоді заявили, що такий запобіжний захід обрали, щоб Луценко швидше ознайомився із порушеною проти нього кримінальною справою.

Після цього екс-міністр залишався за ґратами, і у лютому цього року Печерський райсуд Києва засудив його до чотирьох років ув’язнення та конфіскації майна за перевищення службових повноважень, заволодіння майном в особливо великих розмірах, нецільове використання коштів.

Луценка можуть випустити на волю попри вирок – адвокат

Луценко скаржився у Європейському суді на порушення стаття 5 Конвенції про захист прав людини та основних свобод (право на свободу та особисту недоторканність). Як зазначив Радіо Свобода адвокат Луценка Олексій Баганець, рішення суду в Страсбурзі дозволить захисникам колишнього міністра отримати додаткові підстави домагатися його звільнення.

«Європейський суд також може зазначити додаткові заходи індивідуального характеру. Одним із його видів є повернення позивача (тобто, Луценка) до попереднього юридичного стану (щоб він знову опинився на волі). Для нас, для захисту, це матиме не лише моральне задоволення, а й процесуальне значення», ­– переконує адвокат.

Олексій Баганець посилається при цьому на статтю 367 Кримінально-процесуального кодексу України «Підстави для скасування або зміни вироку чи постанови». У ній йдеться, що однією з підстав для скасування вироку є «істотне порушення кримінально-процесуального закону». Захист Луценка оскаржуватиме в українських судах вирок підзахисному як ухвалений із таким порушенням. І одним із доказів буде рішення Європейського суду, якщо воно виявиться на користь позивача.

Судовий процес уже минув

Правозахисник Євген Захаров зауважив Радіо Свобода, що він сподівається на позитивне для Луценка рішення Страсбурзького суду. Але, на думку Захарова, колишній міністр усе одно залишиться ґратами.

«Рішення Європейського суду з прав людини може бути про те, що його право на свободу в Україні порушили. Але після того арешту вже минув судовий процес і Луценко отримав вирок, що набув законної сили. Було рішення першої інстанції, апеляційної. Внаслідок цього Луценка не можуть звільнити», – констатує Євген Захаров.

Уряд України заявляв, що справа Юрія Луценка має бути визнана неприйнятною для розгляду в Європейському суді з прав людини. Про це у квітні нинішнього року заявила тодішній уповноважений уряду Валерія Лутковська (нині вона є омбудсменом). Уряд просив Європейський суд установити, що в цій справі не було порушень. Йдеться про першу справу проти Луценка. Його також судять зараз за обвинуваченням в організації незаконного стеження.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.