“Євросєть” - геть! Окупація - стоп!

Автор/джерело -  © «Аратта-Україна»



Дата публiкацiї - 26.12.2006 20:12 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=1782

Всеукраїнське об'єднання “Свобода” трактує рекламну кампанію російської фірми “Евросеть” як системний прояв окупації інформаційного простору нашої держави з боку Російської Федерації.

Навіжені від “Євросєті” в гамівних сорочках

Компонентом логотипу та рекламної продукції фірми "Євросєть" є державний прапор Російської Федерації, що є порушенням статті 8 Закону України "Про рекламу", а також статті 6 чинної в Україні Паризької конвенції про охорону промислової власності, заявляє прес-служба ВО "Свобода".

З огляду на це, трактуємо присутність державного прапора Російської Федерації у зовнішній рекламі магазинів "Євросєть", як реалізацію московської імперської максими "Російська імперія там, де ступив чобіт російського солдата".

Агресивна рекламна кампанія, яку проводить "Євросєть", триває з повним ігноруванням мовного законодавства України: статті 6 Закону України "Про рекламу" та статті 35 Закону "Про мови в Українській РСР", відповідно до яких тексти офіційних оголошень, повідомлень, плакатів, афіш, реклами і т. ін. виконують українською мовою, а поряд з текстом, викладеним українською мовою, може бути зазначено його переклад іншою мовою.

ВО "Свобода" вважає такі дії спланованою інформаційною експансією.

Кількість торгівельних точок фірми "Євросєть" в Україні перевищує 550, а у 2007 році заплановано відкрити ще 1000. Тобто в Україні скоро буде понад півтори тисячі точок, над якими маячитиме російський триколор і російська лексима "Євросєть" ("Евросеть")! Якщо врахувати рекламні щити та поширення реклами цієї фірми через засоби масової інформації, то присутність прапора іноземної держави та іноземного слова в інформаційному просторі України, - стає просто загрозливим. Вважаємо, що це створює умови для маніпулювання суспільною свідомістю українських громадян, та є загрозю національних інтересів і національної безпеки України в інформаційній сфері.

Рекламна кампанія фірми "Євросєть" посягає на суспільну мораль, позаяк використовує візуальну та звукову інформацію насичену обсцентною (нецензурною) лексикою та неприхованими натяками на неї.

У зв'язку з порушенням фірмою "Євросєть" Конституції України, Законів України "Про основи національної безпеки України", "Про захист суспільної моралі", "Про рекламу", "Про мови в Українській РСР" вимагаємо від українських органів влади:

Державному комітету України з питань технічного регулювання та споживчої політики вжити заходів для негайного усунення порушень Закону України "Про рекламу" шляхом звернення до суду щодо анулювання реєстрації логотипу "Євросєть" і заборони його використання на всій території України та накласти на рекламодавців - фірму "Євросєть" - штраф у розмірі п'ятикратної вартості розповсюдженої реклами. Національній експертній комісії України з питань захисту суспільної моралі попередити розповсюдження та заборонити демонстрацію рекламних продуктів фірми "Євросєть", які завдають шкоду моральності суспільства.

Генеральній прокуратурі України притягнути до передбаченої законом відповідальності керівництво фірми "Євросєть" за порушення законодавства у сфері захисту суспільної моралі, а також представників органів влади, які надали відповідні дозволи на реєстрацію логотипу фірми "Євросєть" та встановлення її реклами.

ВО "Свобода" наголошує, що український національний інформаційний простір є одним з головних надбань української Незалежності і має належати до компетенції Ради національної безпеки і оборони України. Кожне посягання на український національний інформаційний простір необхідно жорстко зупиняти і суворо карати.

ВО "Свобода" закликає українців через не купівлю товарів блокувати торгові точки "Євросєті".


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.