«Беркут» тримає оборону Українського дому для Януковича. Опозиція підтягує прихильників

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 4.07.2012 02:40 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=17823

На місці сутички з «Беркутом» під Українським домом зібралося близько 1,5 тисяч прихильників опозиції.

Український дім. Веб-камера, 2:15.

Прихильники опозиції відбили перший напад "Беркуту", але чекають на продовження сутичок.

Правоохоронці відійшли від сходів будівлі, але не залишили Європейську площу, повідомляє з місця події кореспондент ТСН.ua.

Нагадаємо, на акцію захисту української мови представники опозиції вийшли після того, як Верховна Рада схвалила в другому читанні законопроект про засади державної мовної політики в Україні. Декілька народних депутатів від НУ-НС, зокрема Ксенія Ляпіна, Володимир Мойсик, Іван Стойко і В’ячеслав Кириленко, розпочали голодування на знак протесту проти проголосованого документу. Політики обрали місцем проведення своєї акції майданчик перед входом до Українського дому.

4 липня тут має відбутися підсумкова прес-конференція Президента України Віктора Януковича.

Спроба бійців "Беркуту" відтіснити учасників акції, котра супроводжувалася бійками та застосуванням газових балонів, зазнала невдачі. Народні обранці та прихильники опозиції залишаються на сходах Українського дому.

Наразі там триває імпровізований мітинг, лунають виступи політиків і громадських діячів, оратори читають вірші українською мовою. Всього в заході беруть участь приблизно півтори тисячі осіб.

Серед учасників акції присутній травмований під час сутички в Раді нардеп Андрій Парубій. Чимало однодумців депутата підходять до нього та тиснуть йому руку.

Лідер партії "Фронт змін" Арсеній Яценюк має на одязі пляму крові. На запитання журналістів, звідки вона взялася, політик відповів: "Та комусь у рило дав".

Ішлося про бійку з "Беркутом", яка трапилася кілька годин тому. Захисники української мови переконані, що попередня спроба витіснити їх з-перед Українського дому не була останньою – цієї ночі вони очікують на повторення протистояння з правоохоронцями. Зокрема, серед мітингувальників поширюється інформація про нібито заплановану на 5:00 ранку (за іншою версією - на 4:00) нову атаку "Беркуту".

Тягнибок хоче завадити Януковичу

Лідер партії "Свобода" Олег Тягнибок закликає мітингувальників сконцентруватися на верхньому майданчику перед входом до Українського дому, повідомляє «Українська правда».

Про це він оголосив на мітингу протесту перед Українським домом.

"400 співробітників спецпідрозділу зібралися по обидва боки від Українського дому, які збираються витісняти нас від входу, бо Янукович у середу проводить тут прес-конференцію. Ми можемо їх не пустити до Українського дому", - сказав Тягнибок.

У свою чергу депутат В’ячеслав Кириленко сказав, що у регіонах біля обласних адміністрацій починаються акції протесту.

"Там буде оголошено заклик їхати до Києва. Частина виїхала вже сьогодні. Тому завдання влади розігнати нас цієї ночі", - зазначив він.

На питання, що акція протесту може завадити Януковичу потрапити до Українського дому, Кириленко зазначив: "Ми не окупували Український дім. Туди є десяток входів та виходів".

«Беркут» тримає оборону Українського дому для Януковича. Фото - Лесі Оробець.

Кличко сподівається, що не доведеться звати брата на бійку з "Беркутом"

Лідер партії "Удар" Віталій Кличко приїхав підтримати акцію на захист української мови, повідомляє «Українська правда»..

Близько 23:40 він приїхав до Європейської площі, після чого виступив на сходах Українського дому із закликом розпустити Верховну Раду.

"Зараз Верховна Рада не працює, в цьому складі вона не виконує ніяких функції. Рада має розпуститися", - сказав Кличко.

Він також закликав президента Януковича накласти вето на закон "Про засади державної мовної політики".

"Президент має накласти вето на цей закон. Якщо президент не накладе, він покаже своє справжнє обличчя", - уточнив він.

Після цього Кличко підійшов до співробітників "Беркуту" і виказав сподівання, що вони не підуть на розгін акції.

"Сподіваюся, ми не будемо сьогодні мірятися силою. Я розумію, що вам дають завдання", - сказав Кличко.
"Дуже не хотів би, щоби мене сьогодні тут побили, бо доведеться звати брата на допомогу", - пожартував він.



"Треба відчувати: де завдання керівництва, а де моральний критерій. Ситуація може мінятися дуже швидко: сьогодні одне, завтра інше", - зазначив політик.
Співробітники "Беркуту" мовчки вислухали його.

На запитання журналістів чи залишатиметься він на акції на всю ніч, Кличко запевнив: "Залишатимуся до ранку".

Біля Українського дому прогулюється головний ідеолог Банкової і читають казки

Біля акції на захист української мови під Українським домом був неодноразово помічений позаштатний радник глави адміністрації президента Сергія Льовочкіна Ігор Шувалов.

Вперше він заявився під Українським домом близько 22.50, повідомляє прес-служба партії "Фронт змін".

"Він пройшовся по майданчику перед Українським домом. Дійшов до кабелів, які прокладені на майданчику для забезпечення трансляції прес-конференцій президента. Коли побачив, що до нього прикута увага журналістів, швидко покинув площу біля Українського дому", - зазначили в партії.

Після цього Шувалов періодично з’являється біля Українського дому.

Крім того, відомий формучанин Сашко Лірник намагається достукатися до співробітників "Беркуту" розповідаючи їм казку.

Як повідомляє кореспондент "Української правди", Лірник зупинився біля натовпу "беркутівців" та розповідає їм казку.

Попередній план дій: "Їжу, килимки, паспорти!": кияни йдуть до Українського дому

Неурядові організації та політичні сили збирають активістів на безстрокове пікетування проти прийняття Верховною Радою закону про мови.

Небайдужих до мовного питання почала збирати організація "Відсіч":

«На превеликий жаль єдиний наш шанс зараз відмінити закон — це вето Януковича. Ми розуміємо, що це варіант дуже-дуже малоімовірний, практично нереальний, але це єдине, що у нас є. На жаль :(

Нічого не робити в нашому випадку просто злочин. Тому мусимо зробити все можливе, щоб Янукович наклав вето.

Для цього:

1) зараз всі, хто може, їдьте до Українського дому і залишайтесь там на ніч (беріть каримати, спальники, їжу). Хто зовсім не може — збираємось сьогодні, зараз під годинником на Будинку профспілок (майдан Незалежності). Там, хто не знає, буде підсумкова прес-конференція Януковича, він мусить нас почути.

2) в четвер пікетування Адміністрації Президента на 10.00. Там дуже важливо бути! На цю акцію треба приїжджати з регіонів! Беріть квитки, організовуйтесь. Нас там має бути тільки дуже багато!!!!

4) в п’ятницю на 10 ранку 90% що буде пікетування російського посольства у Києві. Це ще вирішиться точно по ходу подій, але готуйтеся і слідкуйте за інформацією», - йде мова у повідомленні «Відсічі»


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.