Поки опозиція протестує під Українським домом, «кнопокодави» узаконили розкрадання бюджетних коштів на безконтрольних тендерах

Автор/джерело -  © “Український Тиждень”



Дата публiкацiї - 5.07.2012 01:04 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=17830

Верховна Рада голосами 241 депутата з правлячої більшості 4 липня прийняла у другому читанні та в цілому законопроект №9634 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань державних закупівель», розроблений урядом.

За прийняття закону проголосували 184 депутати з фракції Партії регіонів. Решту голосів забезпечили фракції КПУ, Блоку Литвина та 12 позафракційних депутатів.

Законопроект передбачає виключення з під дії закону «Про здійснення державних закупівель» тендерів контрольованих державою підприємств, які проводяться за власні кошти таких підприємств.

На думку народного депутата Лесі Оробець (НУНС), «держпідприємства можуть бути тотально виведені з-під дії тендерних процедур напередодні виборів».

«Ідеться про легалізацію безконтрольного розкрадання 250 мільярдів гривень державних коштів, які не фіксуватимуться навіть у «Віснику державних закупівель»… В разі набуття проектом сили закону ніхто і ніколи вже не знатиме ні про угоди, ні про їх обсяги, ні про кінцевих отримувачів наших з вами грошей», – повідомила Оробець.

За підрахунками експертів 2011 року в «Віснику державних закупівель» (ВДЗ) опубліковано оголошення про державні закупівлі на суму 373,43 млрд грн, що на чверть перевищувало державний бюджет України. За шість місяців цього року в ВДЗ опубліковано оголошення про проведені тендери на суму 307,75 млрд грн.

Крім того, законом запроваджено можливість закупівлі за скороченою процедурою продуктів харчування та послуг з організації харчування, дозволено депутатам селищних та сільських рад входити до складу комітету з конкурсних торгів тощо.

Окрім цього законопроект 9634 розширює перелік закупівель, які можуть здійснюватись без виконання закону про держзакупівлі. В тому числі з під дії закону виведено придбання, оренда землі, будівель, іншого нерухомого майна або майнових прав на землю, будівель, іншого нерухомого майна.

Головне юридичне управління Верховної Ради в своєму висновку завважило, що метою закону є створення конкурентного середовища у сфері державних закупівель, запобігання проявам корупції в цій сфері. Проте «передбачене законопроектом розширення переліку випадків, на які не поширюватиметься дія Закону, а відтак, і процедури закупівлі, може призвести до обмеження конкуренції у відповідних сферах, підвищення корупційних ризиків під час здійснення відповідних закупівель, а також до неефективного витрачання бюджетних коштів і додаткових бюджетних витрат».

Законопроект було прийнято без обговорення після хвилинного виступу доповідача Олексія Плотнікова (ПР). Закон вступить в дію після підписання президентом Віктором Януковичем і опублікування.

Як повідомлялось, за висновками Transparency International в Україні розмір «відкату» у сфері державних закупівель за останні 8 років збільшився більш ніж в 3 рази і сягає до 60% в залежно від галузі, у першу чергу, в будівельній. Водночас, генеральний директор Центру ринкових реформ Володимир Лановий вважає, що із 100 млрд витрачених на держзакупівлі, 50 осідає в кишенях представників влади.

Нагадаємо, у червні 2010 року Верховна Рада прийняла нову редакцію закону "Про здійснення державних закупівель". Згодом, до документу неодноразово вносили зміни.

Пізніше міжнародна організація Transparency International закликала переписати закон про держзакупівлі.

Від «Аратти». Це тільки у нас склалося таке враження, що вся ця «мовна катавасія» була запланована аби відволікти увагу від більш "значущих" для влади справ по наповненню власних кишень?


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.