Чи вдасться опозиції перехопити ініціативу?

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 5.07.2012 12:51 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=17834

Лідери опозиції закликають учасників акції на захист української мови залишатися у центрі Києва, на Європейській площі, а сьогодні готові зібратися біля Верховної Ради. Акції протесту нині тривають у більшості обласних центрів України – зокрема, у Харкові, Донецьку, Дніпропетровську.

Водночас прихильники влади зауважують, що ці акції є малочисельними і що опозиції не вдасться перехопити ініціативу.

Всупереч тому, що напередодні мітингувальників відвідали судові виконавці з вердиктом про заборону акцій у центрі Києві з 4 по 9 липня, опозиція не збирається розходитися із Європейської площі міста. За твердженням опозиціонерів, це судове рішення не стосується зібрання перед Українським домом, бо тут народні депутати проводять зустріч зі своїми виборцями.

Член Всеукраїнського об’єднання «Свобода» Андрій Іллєнко звернувся напередодні до мітингувальників із пропозицією залишатися в таборі на ніч. «Будемо стояти тут доти, доки буде вважати це за потрібне… І ми не можемо здавати цей плацдарм», – заявив Андрій Іллєнко.

«Якщо ми готові це їсти»

Лідери опозиції також закликають зібратися у четвер уранці під стінами Верховної Ради, якщо парламент повернеться до «мовного питання». Опозиція стверджує, що провладна більшість спробує ще раз розглянути «мовний закон».

Депутати від більшості цього не підтверджують. Водночас прихильники влади зауважують: мовляв, концерт популярного закордонного співака збирає на київському майдані близько сотні тисяч глядачів, а акція опозиції проти «мовного закону» – у кращому випадку тисячу учасників. Мітингувальницю, народного депутата від опозиції Лесю Оробець така статистика не спонукає втрачати надію.

«І те, що все суспільство зараз перебуває в апатії, це – тактика нинішньої влади. Вона намагається загнати нас в апатію, щоб нам було все одно. Інше питання – якщо ми готові це їсти, готові з цим миритися, готові жити в цій країні, щоб нас грали за їхніми правилами, що я можу зробити, якщо це вибір цього народу? Але я надто добре знаю історію нашого народу, щоб втрачати надію», – запевняє Леся Оробець.

Стаєрський забіг

Експерт Центру Разумкова Павло Розенко, коментуючи шанси опозиції, зазначає, що це – не спринтерська дистанція. Переможця визначить стаєрський забіг – на довгу дистанцію.

«Можна застосувати таку формулу, як «вода камінь точить». Безумовно, говорити, що «вибух» уже неминучий, зарано. Але потроху, потроху ситуація доходить до такого стану, коли справді такі от загострення, якісь революційні дії стануть неминучими», – прогнозує політолог.

…зазначив зі сміхом Вадим Колесніченко

Один із ініціаторів «мовного законопроекту, регіонал Вадим Колесніченко вважає акції опозиції не більше, ніж спробою почати свою виборчу кампанію і попіаритися.

«Адже опозиція стверджує, що тема мови для людей – на 32 місці. Їх це не цікавить. От і подивимося – бреше опозиція чи ні», – зазначив зі сміхом Вадим Колесніченко.

Зі свого боку, економіст Борис Кушнірук наголошує, що опозиція може не лише виграти вибори, але і об’єднати країну, «тільки перевівши обговорення «мовного питання» в площину соціально-економічної політики, тотального порушення громадянських та політичних прав громадян чинною владою. От тільки питання, чи є в наших опозиціонерів бажання саме цього?» – зауважує Борис Кушнірук.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.