Як і хто закриє сесію Ради?

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 6.07.2012 11:13 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=17842

Нинішня п’ятниця – останній пленарний день 10-ої сесії Верховної Ради. Принаймні за планом.

У регламентному комітеті Ради не виключають, що сесійну роботу українському парламенту доведеться продовжити і наступного тижня – для вирішення питання з заявою про відставку спікера Володимира Литвина. У Партії регіонів взагалі говорять про вірогідність позачергової сесії, а от опозиція заявляє, що не працюватиме у нинішньому складі парламенту. Тим часом деякі політологи називають 10-ту сесію Ради плідною – попри її скандальне завершення.

За календарним планом, наступного тижня народні депутати мають працювати у комітетах і потім піти на канікули до вересня. Але досі не вирішене питання із заявою голови Верховної Ради Володимира Литвина про відставку. Він оголосив про такий крок у середу й після того у сесійній залі не з’являвся. Заяву Литвина зареєстрували в апараті парламенту. Веде засідання віце-спікер Адам Мартинюк, під головуванням якого ухвалили «мовний закон». Водночас джерела у парламенті інформували, що Литвин нібито почуває себе зле, і йому ставлять крапельниці. Але лікарняного він не брав.

Керівник регламентного парламентського комітету Володимир Макеєнко вважає, що лише спікер Верховної Ради може закрити сесію. А у депутатів, крім цього тижня, є ще наступний. І замість запланованої роботи в комітетах парламентарі можуть вирішити провести пленарне засідання, зауважив Володимир Макеєнко. Водночас глава регламентного комітету запевняє, що останні події у Раді не є чимось надзвичайним.

«Країна повинна працювати, Верховна Рада повинна працювати, це – наш конституційний обов’язок. Я думаю, що все буде нормально. Це – не політичний форс-мажор, це – звичайна робоча ситуація, яка відбулася й буде відбуватися», – констатував Володимир Макеєнко.

Закрити сесію може не лише спікер?

Через те, що парламент має вирішити низку питань, лідер фракції Партії регіонів Олександр Єфремов не виключив позачергової сесії наприкінці липня – початку серпня. Але вона триватиме не більше двох днів. А щодо нинішньої сесії Єфремов вважає, що її сьогодні закриють. І на відміну від Макеєнка, Єфремов стверджував, що закрити сесію може будь-хто із керівників парламенту, а не лише спікер.

Такої ж думки дотримується Ігор Шаров, лідер фракції Народної партії, до якої належить Литвин. На думку Шарова, закрити сесію може і той, хто заміняє спікера.

В опозиції кажуть, що не працюватимуть, навіть якщо сесію продовжать

Тим часом заступник голови фракції «БЮТ-Батьківщина» Юрій Одарченко у коментарі Радіо Свобода заявив, що опозиція у роботі цього парламенту брати участі вже не буде, незалежно від того, хто і як закриватиме сесію. За словами Одарченка, те, як більшість проштовхує свої законопроекти, свідчить –
сьогодні парламент є нелегітимною гілкою влади.

«Ми абсолютно чітко розуміємо, що своєю присутністю ми не маємо права освячувати ті незаконні діяння, які сьогодні відбуваються в Україні», – наголосив заступник голови фракції «БЮТ-Батьківщина».

«Дуже вдала» сесія

Зі свого боку, політолог Михайло Погребинський вважає 10 сесію Верховної Ради «дуже вдалою». На його думку, на ній депутати ухвалили багато важливих рішень. Зокрема, йдеться про законопроект щодо державних закупівель, ухвалений у середу.

«Були ухвалені важливі закони і для демократизації. Можливо, це дивно виглядає при всій реакції на нинішній режим, але такі закони ухвалили. Закони, пов’язані з певною відкритістю влади, і з контролем над адміністративними процедурами – багато чого було», – підбиває підсумки роботи 10 сесії Михайло Погребинський.

За твердженням опозиції, законопроект щодо державних закупівель дозволить (якщо його підпише Президент) гігантські розкрадання бюджету. Влада відкидає такі заяви.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.