Сотні тисяч користувачів залишаться без інтернету через вірус

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 6.07.2012 12:37 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=17844

Кілька сотень тисяч користувачів комп’ютерів, які вражені вірусом DNSChanger, ризикують залишитися після 9 липня без можливості повноцінно працювати з Мережею.

Це відбудеться через те, що ФБР у цей день відключить DNS-сервери, що обслуговують жертв вірусу. Причиною відключення стане закінчення контракту з компанією, яка обслуговує ці сервери, повідомляє CBC News.

DNS-сервери, про які йде мова, були запущені в листопаді 2011 року з метою підтримати постраждалих від DNSChanger користувачів. Вони замінили собою "фальшиві" сервери, які використовував вірус.

Про те, що "сервери підтримки" працюватимуть не нескінченно, було оголошено відразу ж після їх запуску. Використовувати їх в ролі постійного, а не тимчасового рішення заважає дорожнеча обслуговування.

Коли сервери відключать, користувачі, чиї комп’ютери як і раніше заражені DNSChanger, не зможуть зайти на сайт, просто ввівши в адресному рядку браузера його адресу літерами. Щоб відкрити ресурс, їм доведеться використовувати його IP-адресу.

На піку активності DNSChanger число заражених вірусом комп’ютерів перевищувало півмільйона. Зараз їх кількість скоротилася. За даними CBC News, у світі налічується 275 000 постраждалих машин, у той час як The Daily Telegraph пише про 350 тисяч.

Вірус DNSChanger був вперше виявлений в 2007 році. Схема, за якою він діє, передбачає створення "фальшивих" DNS-серверів з метою перенаправлення користувачів на шахрайські сайти. Вивести з ладу вузли DNSChanger вдалося лише в 2011 році.

DNS-сервери відповідають за зіставлення IP-адрес і адрес, що набрані літерами (наприклад www.aratta-ukraine.com). "Фальшиві" сервери, які використовували оператори вірусу, видавали неправильні відповідності.

Перевірити свій комп’ютер на наявність трояна DNSChanger ви можете на цьому сайті - dns-changer.eu, зазначають «Об`єднані мережі України».


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.