На Марсі виявили незвичайний кратер

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 6.07.2012 14:56 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=17852

Європейське космічне агентство опублікувало фотографію марсіанського кратера, навколо якого є незвичайна рідиноподібна зона кратерного викиду.

Зображення було отримане європейським зондом Марс Експрес 17 квітня 2012. Кратер, що привернув увагу астрономів, розташований за 250 кілометрів на південь від знаменитих каньйонів Долини Маринер, які є найбільшими в Сонячній системі.

Діаметр кратера складає 16 кілометрів. Навколо нього можна бачити несиметрично розташовану зону кратерного викиду. Викид має характерний зовнішній вигляд, що нагадує розлив рідини. Вчені вважають, що незвичайну форму викид прийняв через те, що потрапляння на поверхню планети астероїда викликало танення глибинної марсіанської води у місці зіткнення. Таким чином, малюнок свідчить на користь наявності під поверхнею Червоної планети великої кількості води, принаймні в місці і під час попадання астероїда.

Космічний апарат Марс-Експрес був запущений із космодрому Байконур у 2003 році. До складу апарату входив посадковий модуль Бігль-2. Крім камер із високою роздільною здатністю, серед наукового обладнання станції є іоносферний радар, а також інфрачервоний та ультрафіолетовий спектрометри.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.