Колір очей дітей не залежить від кольору очей батьків

Автор/джерело -  © «Освітній портал»



Дата публiкацiї - 27.12.2006 14:51 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=1787

Колір очей, виявляється, не передається спадково й не досягається поєднанням якихось генів батька та матері, стверджують вчені Квінслендського інституту медичних розробок та університету Квінсленда в Брісбені (Австралія).

За колір райдужної оболонки відповідає зовсім малюсінька ділянка ДНК, різні комбінації в якій відбуваються зовсім випадково.

Всі версії відносно цього розвіяли дослідження за участю 4 тисяч добровольців. Серед них було багато близнюків і родичів. Було доведено, що немає окремого, спеціального гена, відповідального за колір очей.

Появою різнобарвних веселкових оболонок людський організм зобов'язаний варіантам мононуклеотидного поліморфізму (SNP) у певному гені. Іншими словами, "елементи" вибудовуються в ланцюжки у різній послідовності. За словами дослідника Річарда Штюрма, учасника робочої групи, "одні "елементи" немов включають або виключають світло, роблячи очі світлішими або темнішими, а інші надають їм різні відтінки".

Причому, цей обривок гена настроюється на роботу в перший рік життя людини, яка або стає працьовитою, або залишається ледарем, якою й народжується. Цим і пояснюється, що більшість дітей з'являється на світ зі світлими відтінками очей. Але потім у значної частини дітей вони темніють.

Підбиваючи підсумок, можна сказати, що поліморфізми, виявлені в процесі дослідження, відповідають за 74% всіх можливих змін кольору очей.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.