Навіть Кучма не вірить, що Тимошенко сидить за кримінальний злочин

Автор/джерело -  © ТСН



Дата публiкацiї - 11.07.2012 13:10 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=17879

Справа екс-прем’єра Юлії Тимошенко виникла через проблеми її стосунків з екс-президентом Віктором Ющенком.

Про це заявив екс-президент Леонід Кучма в інтерв’ю "Московським новинам"

За його словами, у відносинах між президентом і прем’єром "усе будується на довірі" і офіційні доручення даються не завжди.

"Тут проблема стосунків президента Ющенка й прем’єра Тимошенко – як кажуть, найшла коса на камінь, або, враховуючи, що Юлія Володимирівна з косою ходила, навпаки… Тому що жодної співпраці, довіри між ними не було, кожен намагався зробити так, щоб іншому було гірше. А про країну не думали", - зазначив Кучма.

На його думку, "якби вона (Тимошенко) тоді на початку січня 2009-го зателефонувала з Москви в Київ президенту й сказала, що Росія ставить такі-то умови, звісно, він сказав би – "не підписуй", щоб зірвати їй переговори".

"Ось вона й узяла на себе відповідальність за підписання договору, не радячись із президентом", - сказав екс-президент.

Він додав, що ще у 2004-му була введена в дію Конституція, згідно з якою в Україні діяла не президентська, а парламентсько-президентська модель. "Тобто все можна було вирішити, але домагаючись згоди всіх сторін – президента, парламенту, прем’єра й уряду", - зауважив Кучма.

При цьому він наголосив, що вважає газовий договір із Росією 2009 року "кабальним для України". Водночас, екс-президент проти порівняння цін на газ для України й інших європейських країн.

"Є, звісно, ринок, але ж є ще й відносини Росії з Європою. Якщо для Німеччини газ коштує дешевше, ніж для нас, то, напевно, для того, щоб з’явився "Північний потік", Росії треба було "проорати" це поле, заручитися, у тому числі, підтримкою Німеччини - тоді цей проект відбувся… А він дає Росії колосальні політичні й економічні можливості. Тобто, втрачаючи в одному випадку в ціні, Росія виграє і в економічному, і в політичному плані… Тож у цьому випадку стверджувати, що оскільки для нас газ дорожчий, а для Німеччини дешевший і що це несправедливо для нас, я б у якості головного аргументу не став", - пояснив Кучма.

За його словами, "велика політика теж коштує чималих грошей".

Екс-президент також вважає, що між країнами і їхніми керівниками має бути довіра – а при Ющенкові вона була втрачена у відносинах із Росією.

Кучма зазначив, що не схвалює те, що дискусія про ціни на газ перейшла у ЗМІ, бо "стратегічні проблеми, які є у відносинах наших країн", треба обговорювати "насамперед з експертами на урядовому чи на найвищому рівні".


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.