Литвин вважає, що процедура його звільнення не стосується Конституції

Автор/джерело -  © Українська правда



Дата публiкацiї - 11.07.2012 15:07 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=17882

Спікер Володимир Литвин вважає, що процедура обрання і звільнення голови парламенту не підпадає під юрисдикцію Конституційного суду.

Про це йдеться у його листі до КС щодо відповідного конституційного подання "регіоналів", повідомляє прес-служба Верховної Ради.

У його листі зазначається, що "відсутні підстави для здійснення нормоконтролю щодо окремих положень статей Регламенту.., згідно яких встановлено порядок та процедуру обрання Голови ВР та відкликання зазначеної посадової особи, оскільки це питання виключно внутрішньої організації діяльності єдиного органу законодавчої влади", - наголошує Литвин.

Регулювання внутрішньої організації роботи парламенту знаходиться поза межами законодавчо визначеної компетенції органу конституційної юрисдикції.

Він нагадав, що КС виходить з того, що він "не має права втручатися у політичні та внутрішньоорганізаційні питання діяльності Верховної Ради, вдосконалювати чинні нормативні акти, заповнювати наявні в них прогалини".

Змінити таку правову позицію, що пропонує група народних депутатів України, означало б втручання у компетенцію Верховної Ради, яка приймає закони, підтверджену підписом президента щодо конституційності повноважень парламенту самостійно вирішувати внутрішньоорганізаційні (регламентні) правовідносини.

Як відомо, раніше депутати подали до КС подання про відповідність Конституції статей регламенту щодо обрання і звільнення голови Верховної Ради бюлетенями.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.