Без несподіванок. КС визнав неконституційними зазіхання на недоторканність гаранта і суддів

Автор/джерело -  © Український тиждень



Дата публiкацiї - 11.07.2012 15:29 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=17883

Конституційний Суд визнав конституційним можливе скасування недоторканності депутатів Верховної Ради й неконституційним - скасування недоторканності Президента й суддів, що передбачено законопроектом №10530.

Таке рішення оголосив голова КС Анатолій Головін у залі засідань суду.

Це рішення прийнято за поданням Ради, у якому ставилося питання про перевірку положень законопроекту "Про внесення змін до Конституції України (про недоторканність) на відповідність вимогам статей 157 і 158 Основного закону.

Зокрема, КС визнав конституційними передбачені законопроектом зміни до статті 80 Конституції, якими з Основного закону пропонується вилучити норми про те, що депутатам Ради гарантується недоторканність, і при цьому зберегти положення про депутатський індемнітет - депутати не несуть юридичної відповідальності за результати голосування або висловлювання в Раді.

Водночас, відповідно до рішення КС, є неконституційними положення законопроекту, якими зі статті 105 Основного закону пропонується вилучити положення про те, що президент користується правом недоторканності на час виконання повноважень, а зі статті 126 Конституції - положення про те, що суддям гарантується недоторканність Конституцією й законом.

Рішення КС є остаточним і оскарженню не підлягає.

Нагадаємо, 20 червня 2012 року парламент направив на оцінку в КС законопроект про скасування недоторканності президента, депутатів і суддів (№10530), розроблений опозицією.

У квітні 2010 року КС уже розглядав законопроект №3251 і визнав конституційним можливе обмеження депутатської недоторканності й неконституційним можливе скасування недоторканності Президента.

5 липня парламентська більшість направила в КС свій законопроект, яким передбачається обмеження депутатської недоторканності.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.