Чому в Європі бензин дешевшає, а в Україні ні?

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 12.07.2012 14:14 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=17888

Третій місяць поспіль у країнах Європи падають ціни на бензин, у деяких державах вони знизилися на 15 відсотків. А в Україні бензин подешевшав лише на 30 копійок за літр. І подальшого здешевлення експерти не прогнозують.

Ціни на нафту в світі після недавнього рекордного стрибка різко впали. І, скажімо, у Франції, де «95-й» бензин у березні цього року коштував майже 2 євро за літр, тепер обходиться водіям у 1 євро 60 центів. В Україні ж бензин, якщо й подешевшав, то дуже несуттєво. Зараз середні ціни на пальне найпопулярнішої марки А-95 становлять 10 гривень 80 копійок за літр.

Експерти пояснюють це тим, що у травні Верховна Рада з подачі уряду ухвалила закон про ставки акцизу, які не є фіксованими. Відповідно до нього, коли нафта дорожчає, ставка акцизу зменшується, а коли дешевшає, то навпаки – зростає.

Стабільність, яка невигідна споживачеві

Такі нефіксовані ставки, за сподіванням урядовців, мали стабілізувати ціни на пальне. Однак, на тлі падіння вартості нафти у світі, ця стабільність невигідна українському споживачеві, переконує аналітик Консалтингової групи «А-95» Сергій Куюн.

«Це і була мета закону – зберегти ціни на стабільному рівні. Ось ми його і маємо – але не за рахунок держави, а за рахунок споживача, який платить підвищену ставку акцизу. Тепер не держава допомагає споживачу, а споживач допомагає державі, сплачуючи підвищені податки і потужно поповнюючи бюджет», – каже Куюн.

Киянка Олена нещодавно побувала в Європі й побачила, що ціни на пальне в інших державах суттєво падають. Але її сподівання, що так відбуватиметься і в Україні, виявилися марними.

«Коли ціни на нафту у світі ростуть, у нас бензин одразу дорожчає, а коли падають – то у нас нічого не міняється! Або й дорожчає! Як це так?. В Європі ціни зараз впали, а в нас залишилися стабільними, або й взагалі зросли!» – обурюється дівчина.

Ціна впаде ще максимум на 15-20 копійок

Споживачі очікували суттєвого зниження цін на нафтопродукти – до рівня, наприклад, 10 гривень. Однак прогнози фахівців невтішні, констатує експерт ринку нафтопродуктів Геннадій Рябцев.

«Буде ще максимум 15-20 копійок зниження, не більше. Причому, це зниження може і не відбутися, оскільки фінансові ризики трейдерів зростають все більше. Це може і добре для державного бюджету, бо він отримує додаткові надходження, проте дуже погано для споживачів, які побачили лише незначне зниження цін. А воно могло бути суттєвішим, ніж є зараз. Ми загалом маємо 30 копійок зниження, а можна було очікувати зменшення ціни на цілу гривню», – стверджує експерт.

Ціни за барель нафти на світовому ринку впали з рекордних 120 доларів до 90. Українські фахівці стверджують: навіть якщо ціна сягне 80 доларів, на споживачів це не вплине.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.