Влада готує зернову аферу у стилі сталінської продрозверстки

Автор/джерело -  © Український тиждень



Дата публiкацiї - 16.07.2012 19:59 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=17919

Заступник голови Верховної Ради України Микола Томенко заявляє, що влада змушує аграріїв фальсифікувати документи щодо врожаю і здавати зерно на визначені підприємства.

Про Томенко заявив 16 липня на прес-конференції у Черкасах.

Політик зауважив, що на Черкащині і, ймовірно, по всій Україні готується «зернова афера». На його думку, влада так звикла звітувати про успіхи, що не готова визнати те, що нинішня організація та проведення жнив відбулися на незадовільному рівні. Тож Черкаську область, та Україну загалом, чекають непрості часи.

За словами Томенка, зміст афери полягає в тому, що розроблена ціла система, як за допомогою «перевірених комуністичних методів від Сталіна до Брежнєва прозвітувати перед народом про черговий великий успіх влади Віктора Януковича».

Це свідчать документи, які Томенку та депутату Черкаської облради Володимиру Гресю передали керівники підприємств. З документів випливає, що влада розробила два механізми цієї оборудки.

Перший, пояснив Томенко, дає можливість, щоб до статистики територій, засіяних зерновими, не потрапили ті поля, на яких врожай у поганому стані. Другий механізм, додав він, має виразно корупційний характер.

За словами Томенка, цей механізм вимагає від керівників господарств, які, як відомо, в абсолютній більшості приватні, в обов’язковому порядку здати конкретну кількість зерна на конкретні підприємства області.

Віце-спікер повідомив, що звернеться до міністра аграрної політики та продовольства Миколи Присяжнюка для того, щоб з’ясувати: це урядове розпорядження «провести в Україні продрозверстку і прозвітувати про неймовірну велику кількість зібраного зерна» чи це ініціативна черкаської влади.

Крім того, Томенко має намір з’ясувати, чи давалася вказівка маніпулювати статистикою, зокрема, ліквідовувати ті посіви зерна, де врожаї малі або потерпіли від негоди.

За словами політика, опозиція в Черкаській області вважає, що підприємці мають право продавати зерно тим, кому вважають за потрібне та відповідно за ціною, яку вони вважають прийнятною для того, щоб розвивати свої господарства, а не в тій кількості та за вказаними адресами, чого в обов’язковому порядку вимагають місцеві чиновники.

Як повідомлялось, раніше опозиційний народний депутат Анатолій Гриценко заявляв, що влада готує найбільшу аферу не на виборах, а довкола продажу землі. Зокрема, за його словами «кілька українських сімей готуються скупити 40 мільйонів гектарів наших чорноземів».

«Уже зараз владою готується ґрунт для цього. Ведуться розмови, що вартість одного гектара української землі - $300. Між тим у Європі земля коштує від €15 до €20 тисяч за гектар. Партія регіонів хоче заробити на цій афері сотні мільйонів доларів для своїх родин», - пояснив Гриценко.

Нагадаємо, 22 червня парламент позбавив місцеві органи влади права розпоряджатися земельними ділянками сільськогосподарського призначення.

Депутати прийняли кілка поправок до чинного законодавства, які різко змінюють всю земельну систему в Україні. Зокрема, сільські, селищні та міські ради, районні та обласні держадміністрації, а також АР Крим будуть позбавлені права розпоряджатися землею сільськогосподарського призначення, що знаходиться на їх території. Ці повноваження отримає Держагентство земельних ресурсівотреб.

Прийняття цих поправок дозволить створити Земельний банк, на який у квітні в держбюджет було закладено 120 млн грн, хоча в законодавстві досі немає механізму роботи такої установи.

В Україні вже відбулися акції протесту аграріїв проти земельної реформи, яку пропонує нинішня влада. В країні близько 10 млрд неприватизованих земель, а відповідний законопроект у Раді спрямований на те, щоб цю землю прихопили, заявляють вони.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.