Здобутки проФФесіоналів. Уряд не може забезпечити громадянам якісне водопостачання

Автор/джерело -  © Український тиждень



Дата публiкацiї - 17.07.2012 15:20 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=17925

Більшість водойм, з яких здійснюється водопостачання для населення України, можна віднести до забруднених і дуже забруднених.

Про це йшлося на нараді з питань реалізації загальнодержавної програми «Питна вода України» під головуванням прем’єр-міністра Миколи Азарова.

Як зазначає урядовий портал, питне водопостачання майже на 80% забезпечується з поверхневих джерел. Більшість басейнів річок, згідно з гігієнічною класифікацією водних об’єктів, за ступенем забруднення можна віднести до забруднених та дуже забруднених.

При цьому, незважаючи на значний спад промислового виробництва за останні роки та зменшення, у зв’язку з цим, скиду у водойми стічних вод, в країні має місце тенденція до погіршення екологічного стану водойм І та ІІ категорії як за санітарно-хімічними, так і за санітарно-мікробіологічними показниками.

«Високий рівень техногенного навантаження на водойми та використання недосконалих технологій підготовки питної води, які розраховані на доведення природної води до якості питної лише тоді, коли вихідна вода відповідає І класу поверхневих джерел водопостачання, не дозволяють забезпечити населення якісною та безпечною для здоров’я питною водою», - заявив виконуючий обов’язки Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Олександр Аліпов.

«На сьогодні практично всі водойми за рівнем забруднення наблизились до ІІІ класу, а склад очисних споруд, технології водопідготовки фактично не змінились», - додав він.

За словами Аліпова, найбільше відхилень за санітарно-хімічними показниками у Дніпропетровській, Луганській, Донецькій та Запорізькій областях, за бактеріологічними показниками – у Донецькій, Луганській та Кіровоградській областях.

Нагадаємо, на Одещині СЕС в одному з районів області визнала питну воду небезпечною для вживання. У зв’язку з цим в районі внесені розпорядження про закриття всіх оздоровчих таборів.

Від «Аратти»: отже, на урядовому рівні визнано, що ми, громадяни сплачуємо гроші за неякісну і небезпечну для здоров’я послугу.

З іншого боку, вартість цієї послуги постійно зростає. Як і зростають ціни на ліки й медичні послуги.

Питання в тому, навіщо нам такі урядовці?


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.