В Австрії випадково знайшли жіночу білизну XV-століття

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 18.07.2012 02:49 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=17926

У таємній схованці одного з старовинних замків Австрії знайдено бюстгальтер із мереживом, що пролежав там близько 500 років.

Незважаючи на спотворений часом зовнішній вигляд, фасон середньовічного бюстгальтера досить сучасний

Знахідка свідчить про те, що цей предмет одягу жінки почали носити на сотні років раніше, ніж досі вважали історики, повідомляє The Daily Mail.

Окрім ліфчику, дослідники натрапили й на старовинні трусики, причому їхній дизайн цілком відповідає сьогоднішній моді - вони схожі на трусики-бікіні. Знову ж таки, досі вважалося, що трусики з’явилися не раніше кінця ХVIII-го сторіччя, а саме трусики-бікіні - в 1946 році.

Надзвичайна знахідка з тірольського замку Ленгберг обіцяє повністю перевернути історію моди, каже представниця Лондонського музею Хіларі Девідсон (Hilary Davidson).

«Досі нічого подібного ніколи не знаходили. Ця знахідка дає надзвичайно цікаву інформацію про те, як одягалися люди в Середньовіччі. Рідкістю є будь-яке повсякденне вбрання, що збереглося з тих часів, а надто білизна», - заявляє вона.

А подібні трусики-бікіні сучасні жінки почали носити трохи більше півстоліття тому - офіційною датою їхнього народження вважалося 6 липня 1946 року

Хоча було відомо, що середньовічні люди носили нижню білизну подібну до сучасних шортів, вважалося, що жінки просто носили халат або сорочку.

Бюстгальтери вважалися навіть більш сучасним винаходом, що з’явився близько 100 років тому.

Беатрікс Нуц (Beatrix Nutz), з університету Інсбрука, яка перша виявила знахідку, спочатку висловилася скептично з приводу віку жіночої білизни, але дослідження на радіовуглецеве датування підтвердило справжній вік.

Знайдені предмети жіночого туалету включають в себе чотири бюстгальтери і дві пари трусів. Два бюстгальтери нагадують сучасні аналоги - з тонкими бретелками, але інші дослівно описані як «футболки з сумками».

Усього в схованці дослідники з Інсбрукського університету виявили близько 3 тисяч предметів. Учені припускають, що їх помістили туди в 1480-му році (в Україні в цей час саме було сформоване козацтво - прим. «Аратти»), під час розбудови замку.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.