У Дніпропетровську почалася цензура! Вилучено наклад місцевої газети.

Автор/джерело -  © Українська правда



Дата публiкацiї - 28.12.2006 16:01 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=1795

27 січня з продажу у всіх кіосках “Укрпошти” і поштових відділення зв'язку міста Дніпропетровська було вилучено черговий номер газети “Ліца”.

Про це повідомила головний редактор газети Олена Гарагуц.

В одному з кіосків співробітникам газети сказали, що "рішенням керівництва газета вилучена" і пред'явили відвантажувальні накладні "Укрпошти", де найменування "газета "Ліца" було викреслено ручкою. В іншому кіоску заявили, що "газета із сьогоднішнього дня не виходить".

На думку редакції, вилучення з продажу цього номеру газети "Ліца" пов'язано зі статтею на її першій сторінці "Вершники без голови", що була присвячена меру Дніпропетровська Івану Куличенку і пред'явленим йому обвинуваченням місцевими правоохоронцями.

Гарагуц вважає, що "невипадково за 5 годин до виходу газети мені, головному редактору, подзвонила прес-секретар міського голови Куличенко – Тетяна Мазниченко з питанням: " Чи правда, що в найближчому номері "Ліц" буде стаття про Івана Івановича Куличенка?".

"Я сказала, що так, буде: і про Куличенка, і про прокуратуру, і про лікарню, і про Швеця (екс-главу Дніпропетровської облради, один із претендентів на крісло Куличенка)", - відповіла головний редактор.

За її словами, "о 04:00 27 січня тираж газети "Ліца", відповідно до договору і графіку відвантаження, був відпущений "Укрпошті", у підтвердження чого в нас є відвантажувальні накладні, однак у кіоски і на поштові відділення цей тираж не надійшов".

Коли близько 15:00 головний редактор і комерційний директор газети прийшли в офіс дніпропетровської дирекції "Укрпошти" з інформаційним запитом за даним фактом, їм відповіли, що "газета надійшла в кіоски, все нормально".

У відповідь співробітники редакції заявили, що "за їх власними даними і дзвінками читачів, газета не надійшла". У відповідь на "Укрпошті" пообіцяли провести розслідування цього факту і повідомити редакції його результат.

Натомість представникам "Укрпошти" нагадали, що необґрунтоване вилучення з продажу ЗМІ є злочином, а навмисне перешкоджання журналістській діяльності передбачає покарання у вигляді штрафу до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів або арешт на термін до шести місяців, або обмеження волі до трьох років".

"А близько 17:00 27 грудня по кіосках "Укрпошти" окремим розвезенням розвозили саме газету "Ліца". Подачу номера газети в торговельну мережу затримали на 10 годин", - констатувала Гарагуц.

Редактор уточнила, що через "Укрпошту" редакція газети поширює 8 тисяч 800 екземплярів газети, що складає менше 30% тиражу номера. "Інше – реалізується через приватних розповсюджувачів і приватні магазини/кіоски. Так що "Вершники без голови" виявилися і без мізків", - додала Гарагуц.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.