Влада вже не приховує, що свобода слова її дуже дратує

Автор/джерело -  © Український тиждень



Дата публiкацiї - 24.07.2012 19:59 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=17973

Якщо в Україні буде закон про кримінальну відповідальність за наклеп, то за рівнем свободи слова вона скотиться до Росії.

Про це заявила виконавчий директор Інституту масової інформації Вікторія Сюмар, коментуючи ініціативу "регіонала" Віталія Журавського ввести кримінальну відповідальність за наклепи та особисту образу.

"Це буде надзвичайний відкат щодо свободи слова в Україні. Декриміналізація статті про наклеп була одним із найбільш позитивних кроків, який було зроблено за ініціативи Миколи Томенка ще у 2000 році. І це дуже позитивно вплинуло на відносини ЗМІ із владою, оскільки журналісти принаймні перестали боятися в’язниці. А це пряме залякування журналістів саме ґратами. Оскільки наклеп - тонка матерія і кожен щось у ній вбачає своє, а українські суди вбачають так само щось своє", - пояснила медіа-експерт, і додала, - "Звісно, повернення до кримінальної відповідальності за дифамацію, означатиме повернення України до групи країн абсолютно із несвободою слова і несприятливими умовами для журналістів".

На її думку, подібні ініціативи є прямим тиском на журналістів, який останнім часом відбувається все частіше.

"Це тиск на журналістів, це спроба показати, що політики можуть діяти жорсткіше відносно тих, хто їх дратує. Бо якщо раніше основним противником була опозиція, то зараз вона достатньо ослаблена і дратують вже журналісти. Порушуються кримінальні справи щодо втручання в особисте життя та за поширення конфіденційної інформації, як ми бачимо з Lb.ua; ми бачимо якісь переслідування з боки податкової, зокрема каналу ТВі. А тепер ще от такий сигнальчик всім іншим", - пояснила директор ІМІ.

Вона підкреслила, що ухвалення такого законопроекту категорично не можна допустити.

Сюмар розповіла, що у світі є досвід криміналізації дифамації, але у цивілізованих країнах це все рівно не використовується: "Якщо це розвинена країна, то там не було вже впродовж 50 років жодного прикладу притягнення до відповідальності, тому що суд є реально незалежним і об’єктивним. Там розуміють, що таке принцип свободи слова і чому він важливий для суспільства".

Крім того, за її словами, зараз майже всі світові орагнізації закликають усі країни скасувати подібні закони.

Як повідомлялось, представник опозиції Микола Томенко не виключає, що нинішня влада може ухвалити законопроект про кримінальну відповідальність за образи Віктора Януковича.

Томенко переконаний, що Партія регіонів традиційно мавпує законопроекти, які приймає російський «старший брат», та намагається «захистити своїх політичних патронів і не допускати критики в їхню адресу»,

Нагадаємо, у парламенті зареєстровано законопроект депутата від Партії регіонів Віталія Журавського, який передбачає повергнення до радянської практики покарання за наклеп і поширення неправдивої інформації. Зокрема, передбачається введення кримінальної відповідальності з тюремним ув’язненням на термін від 3 до 5 років.

Раніше ввести кримінальну відповідальність за наклеп законопроектом №6398 пропонував народний депутат від Партії регіоінв Василь Кисельов.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.