Подробиці закриття приватного музею «Прадавня Аратта – Україна» в с.Трипілля

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 26.07.2012 00:46 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=17990

На Київщині під загрозою знищення опинився єдиний в Україні Музей Трипільської культури. Принаймні так стверджують три співзасновники приватної установи.

Засновники звинувачують свого четвертого компаньйона у тому, що він продав будинки одного з найпопулярніших культурних закладів області. Новий власник виставив охорону і не пускає на територію ані відвідувачів, ані музейників, упевнилася знімальна група 5-го каналу.

Коротким словом "ремонт" пояснюють охоронці появу замку на воротах приватного музею Трипільської культури. Ще тиждень тому ці люди були непричетні до захисту установи та колекції експонатів, оціненої у 5 мільйонів доларів, стверджує директор, співзасновник і власник колекції давніх раритетів Олександр Поліщук. Каже "люди у формі" з’явилися тут минулої суботи.

Олександр Поліщук, директор приватного музею Трипільської культури: "Прийшовши сюди, вони підійшли до Леоніда Юрійовича, який є моїм замісником і проводив екскурсію, і сказали, що музея нема, Лазоренко тут же сказав, що він все продав цьому чоловіку і сховалися".

Володимир Лазоренко - один із чотирьох співзасновникім музею. 9 років тому він із однодумцями створив унікальний музей трипільської цивілізації, поблизу місця, де минулого століття відкрили прадавню археологічну культуру, названу згодом на честь села Трипілля. А тепер, стверджують колеги, Лазоренко продав будівлі музею без їхньої згоди. Сам меценат від інтерв’ю не відмовляється, але поспілкуватися може лише згодом. Поки обмежився коротким коментарем.

Володимир Лазоренко, співзасновник музею Трипільської культури: "То прикриття і все. Будьте здорові, то його прикриття було все".

Новим власником, за версією музейників, став керівник фірми "Археологічна спадщина і сучасність" Володимир Мельничук. Із журналістами він спілкується через помічника. Останній телефоном пообіцяв влаштувати інтерв’ю з начальником.

А згодом просто перестав відповідати на дзвінки. Співробітники музею трипільської культури підозрюють, установу хочуть закрити, щоби забудувати територію біля Дніпра.

Олександр Поліщук, директор музею Трипільської культури: "Він [Володимир Мельничук] сказав: Ви знаєте, тут ще треба розглянути, я знайомий з Патоном, я попрошу його, щоб Толочко сюди прислав експертів, щоб вони подивилися, бо у вас тут мабуть одні муляжі і взагалі це все чорна археологія. можна це все знести і збудувати те, що тобі треба".

Ухвалити рішення щодо продажу чи закриття музею може лише більшість співзасновників, каже його директор. Він виступає проти продажу. Ще двоє компаньйонів: історик Юрій Шилов та художник Анатолій Гайдамака також не давали згоди на такі перетворення.

Анатолій Гайдамака, співзасновник музею Трипільської культури: "Комусь дача буде одному. Туди ходить тисячі народу і це працює на імідж України, а так якась особа дуже видатна, я не знаю. Хто це може бути, щоб забрати і самому сидіти на цій території".

У господарський конфлікт власників культурного об’єкта має втрутитися прокуратура. Відповідний позов туди подав голова комісії Київради з питань культури Олександр Бригинець. Самі ж не згодні з продажем співвласники направили звернення до Адміністрації Президента.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.