Нардеп Москаль «настрочив» Клюєву звернення русинською мовою

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 27.07.2012 16:11 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=18001

Народний депутат Геннадій Москаль направив секретарю Ради національної безпеки і оборони України Андрію Клюєву депутатське звернення щодо бездіяльності Державної прикордонної служби України, а також СБУ та МВС у справі прокладки «контрабандного» тунелю під українським кордоном.

Текст звернення написаний русинською мовою, яку законом Ківалова-Колесніченко (КаКа) визнано однією з регіональних мов.

В якості русинсько-українського перекладача Г.Москаль рекомендує А.Клюєву використовувати його заступника Нестора Шуфрича, який неодноразово публічно заявляв, що вважає себе русином, повідомляють «НікВєсті».

Наводимо текст звернення повністю:

«Важливий пане Ондраш!

Уткриття словенськимі поліціянтамі пудземного Тонел, ош прокладений на окраіні Унгвар пуд україньських-словенським готар, указуйе на вто, ош украіньскі контрабандисти іспользувуть у свойум ділові методи латіньско-амеріцьких Колигов, кутрі пуд землев совавут у США наркотики ай нелегалув. Айбо в нашум случайі поражайе НЕ лем наглусть контрабандістув, айбо й докус бездіятільнусть україньських силових структур, котору ніяк ні мош ани об’ясніті, ани управдаті. Ізонанджений з пуслидньим словом техніки тонель дійствовав травня мало пару рокув. Тицяли ним не лем цігеретліки, айбо й нелегалув, а може бути, што й наркотики ай оружійе (типирька йсе унадіть сльедствійе). Айбо нич ні ясно, што всьий сісь годину чинили розвудчіки-прикордонники, кутрі малі ні допустити, сякий, ай СБУ тай МВС. І Кулько б щи совали тою тонель цігаретліки, Кидь б не словенскі поліціянти.

Пудкарпатя майї грініцю НЕ лем з Словенському, айбо і з Мадарщінов, Польща тай Руминійов. Ци ніє Такі ж тонелі пуд носом у погранічнікув і пуд цими країнами?

Прошу вас файно, ги сікрітаря РНБО, вучворіті комісійу, ош би файно вивчила Усі обстоятільства Копаня тонель ай причини біздіятільності силових органув Пудкарпатя ай погранічнікув тай ізонаджіті їх д утвіту. »

Нагадаємо, що виявлений словацькою поліцією 600-метровий контрабандний тунель під кордоном з Україною вів до ділянки на околиці Ужгорода, яка раніше належала співробітникові СБУ.

Тунель під кордоном, обладнаний електрикою, колією і вагонетками, які використовувалися для контрабанди сигарет (а також можливо наркотиків і нелегальних емігрантів) в країни Євросоюзу, на українській стороні привів до підвалу нового особняка на вулиці Запорізькій, на околиці Ужгорода.

Як ми повідомляли раніше, Громадська ініціатива «Чорний Комітет» разом з представниками угроруської (русинської) діаспори в Києві під стінами Київської мерії висунула перелік вимог, посилаючись на закон про мови, серед яких одна була про уведення русинської мови одною з регіональних мов у Києві, де, за словами організаторів, мешкає більше 10 % вихідців із Закарпаття.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.