Виборча кампанія стартувала. Партійні з’їзди формують списки кандидатів

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 31.07.2012 12:09 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=18008

Головні гравці парламентських перегонів оголосили партійні списки. Це відбулося у понеділок під час з’їдів.

Першою оголосила свій список Об’єднана опозиція. Далі – комуністи, і наостанок – Партія регіонів, де, до речі, не обійшлося без інцидентів. Високі місця у списку Об’єднаної опозиції отримали дружина засудженого Юрія Луценка, Ірина, та керівник телеканалу ТВі Микола Княжицький. Друге місце у списку Партії регіонів отримала співачка Таїсія Повалій. Серед нових облич КПУ – викладачка Дніпропетровської медичної академії Ірина Спіріна.

«Українофобська, тимчасова влада все робила, щоб зірвати наш з’їзд. Але ми разом, ми об’єднались», – заявив голова виборчого штабу Об’єднаної опозиції Олександр Турчинов на початку з’їзду.

З’їзд розпочався о 8-й ранку у дворі офісу партії «Батьківщина». Він тривав недовго – близького години, оскільки після цього народні обранці пішли на засідання Верховної Ради. Першим номером списку стала Юлія Тимошенко. До першої п’ятірки також увійшли Арсеній Яценюк, Анатолій Гриценко, Олександр Турчинов та Юрій Луценко. 11-м номером списку опозиції стоїть керівник телеканалу ТВі Микола Княжицький, 18-м – дружина ув’язненого Луценка Ірина.

Зважаючи на те, що у списку опозиції є засуджені Тимошенко та Луценко, він буде коригуватися, оскільки ЦВК їх не зареєструє. Експерти відзначають, що деякі відомі політики, такі як Андрій Шкіль, Тарас Стецьків чи Олександр Гудима, опинилися у непрохідній частині списку. Політолог Володимир Фесенко пояснює це великою квотою «Фронту змін». Окрім цього, на думку експерта, вони не мали близьких стосунків із нинішнім керівництвом.

«Деякі люди, зокрема, з БЮТ, які мали особисті стосунки з Тимошенко, не мали таких же особистих стосунків із Турчиновим та Яценюком. Це і відкинуло їх на задвірки виборчого списку», – зазначає Фесенко.

Що ж до появи у списку Ірини Луценко, то, говорить Фесенко, це було очікувано. На його думку, це пов’язано із кримінальною справою проти Юрія Луценка і конфіскацією майна, що постановив суд. Що ж до Миколи Княжицького, то це, наголошує Фесенко, подяка за опозиційну політику каналу ТВі та можливість порушення кримінальної справи проти нього.

«Це є певний жест не тільки стосовно до каналу, але і щодо Княжицького, оскільки проти нього теж відкривали кримінальну справу. Думаю, є певні побоювання», – коментує експерт.

Комуністи взяли нову жінку

У понеділок відбувся також з’їзд КПУ. Виборчий список комуністів традиційно очолив Петро Симоненко.

«Наші кандидати у народні депутати – це сплав молодості та досвіду, – заявив Симоненко. – Представлені всі прошарки трудящих: від робітника та селянина до лікаря та дрібного підприємця».

До першої п’ятірки також увійшли Петро Цибенко, Спиридон Кілінкаров, Ірина Спіріна, викладачка Дніпропетровської медичної академії, та лідер Ленінського комсомолу Олександр Присяжнюк. Також у списку присутні народні депутати Ігор Алексєєв, Адам Мартинюк та Олександр Голуб.

Володимира Фесенка здивувала поява у списку Спиридона Кілінкарова та Адама Мартинюка, оскільки планувалося, що вони балотуватимуться за мажоритарними списками. Щодо Кілінкарова, то експерт припускає, що це є домовленості з регіоналами щодо мажоритарного місця у Луганській області, на яке претендував комуніст. А Адам Мартинюк, який планував пройти по мажоритарному окрузі на Волині, ймовірно, відмовився від цього у зв’язку з ситуацією навколо мовного законопроекту.

Голос країни прикрасила регіональну п’ятірку

З’їзд провладної Партії регіонів розпочався увечері. Він не обійшовся без інцидентів. Сталася сутичка між охоронцями одного з регіоналів та журналістом Мустафою Найємом, перед входом у Міжнародний виставковий центр, де проходив з’їзд, затримали чотирьох осіб, а журналістів не пустили до зали.

Передвиборний список Партії регіонів очолив Прем’єр-міністр Микола Азаров. Другий номер – співачка Таїсія Повалій. Також до п’ятірки увійшли віце-прем’єр Сергій Тігіпко, секретар РНБО Андрій Клюєв та лідер фракції Партії регіонів Олександр Єфремов.

«Вірю у Вас, Вікторе Федоровичу, і у Вашу команду, – заявила під час виступу на з’їзді Таїсія Повалій. – Знаю Вас, як людину віруючу, православну. Дуже хочеться, щоб і політика у нашій країні стала моральною».

Те, що у списку регіоналів з’явилася Таїсія Повалій, не стало сюрпризом, вважає Володимир Фесенко. Що ж до того, що шостою у списку Партії регіонів стоїть заступник керівника Адміністрації Президента Ірина Акімова, це, наголошує експерт, може означати, що після виборів можлива ротація у президентській канцелярії.

«Високе місце Акімової – це відображення її високого авторитету у Януковича. А з іншого боку, можливо, це ознака того, що вона перейде на роботу у Верховну Раду. У мене велика підозра, що після виборів може відбутися пеана реорганізація в Адміністрації Президента», – припускає Володимир Фесенко.

Радник Президента Януковича Ганна Герман отримала 13 місце у списку. Перед з’їздом вона сказала, що хоче піти у парламент, при цьому додала, що він має стати більш незалежним.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.