Американець вперше надрукував вогнепальну зброю на 3D-принтері

Автор/джерело -  © “Аратта-Україна”



Дата публiкацiї - 31.07.2012 14:11 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=18013

Автор використав старий 3D-принтер зразка другої половини 90-х років (апарат виробництва компанії Stratasys). За ескізом, завантаженим з Інтернету, була створена пластикова ствольна коробка, що включає в себе затвор, ударно-спусковий механізм і механізм подачі патрона до стволу.

Технології тривимірного друку знаходять в сучасно світі різне застосування. З їхньою допомогою виробляють різноманітні речі від фігурок роботів до скелетних імплантатів, кросівок для бігу і навіть безпілотників. Американський майстер-зброяр, відомий під ніком HaveBlue, надрукував на 3D-принтері деталі цього автоматичного пістолета,Ю повідомляє ZN.ua.

Як повідомляє сам автор на присвяченому зброї форумі ar15.com, він використовував старий 3D-принтер зразка другої половини 90-х років (апарат виробництва компанії Stratasys). За ескізом, завантаженому з Інтернету, була створена пластикова ствольна коробка, що включає в себе затвор, ударно-спусковий механізм і механізм подачі патрона до стволу.

Виготовити в домашніх умовах повністю пластикову вогнепальну зброю неможливо. Тому майстер додав деякі елементи, наприклад, ствол і бойок, від справжньої автоматичної гвинтівки AR-15 — цивільної версії армійської M-16.

Крім цього він посилив пластикові деталі, щоб запобігти їхньому швидкому зносу. В результаті вийшов повністю функціональний автоматичний пістолет 22-го калібру (5,6 мм).

Незважаючи на скептичні коментарі від відвідувачів форуму, HaveBlue повідомив, що він вже здійснив понад 200 пострілів, і його зброя працює чудово. За оцінкою автора, виготовлення корпусу обійшлося йому в $30, що істотно дешевше оригінальних деталей.

Деякі проблеми вийшли тільки з прикладом, який також надрукований на принтері, але пристрій функціонує і без нього. Всі подробиці виробництва зброї автор публікує у своєму блозі.

Варто зазначити, що діяльність HaveBlue цілком легальна. Закони США не забороняють виробляти вогнепальну зброю на зразок AR-15 або аналогів, якщо це робиться не для продажу. Проте «саморобка» американського зброяра не тільки зайвий раз демонструє можливості тривимірного друку, але і викликає тривогу. Якщо вже зараз можна «надрукувати» вдома автоматичний пістолет, що дозволить ця технологія в майбутньому?

Корпус автоматичного пістолета спочатку був виконаний в зменшеному вигляді (внизу) і після випробувань виготовлений у натуральну величину (угорі) (фото HaveBlue).

3D-принтери готують революцію у побуті

3D-принтер дуже схожий на звичайний, однак замість пласкої паперової картинки він може копіювати 3D-об‘єкти, розповідає сайт Euronews.

Цю технологію науковці розробляли ще з 1980-х років. Поступово вона розвивалась так ставала точнішою. Цю машину сконструювала швейцарська компанія.

Для того щоб 3D-модель набрала правильних форм, принтер обережно накладає шар за шаром. Потім все це закріплюється спеціальним полімером.

Через три з половиною години річ готова.

“Тепер я беру їх та мию спеціальним розчином. От і все.”- розповідає інженер, що працює з машиною.

Таким чином складні об‘єкти можна створювати одразу, їх не потрібно збирати з окремих деталей, кажуть спеціалісти:

“Ось тут у нас є кілька примірників, ці речі були готові до роботи одразу після виробництва. Система дозволяє створювати таке.”

Ланцюжок для велосипеда, гайковий ключ, зубні протези…немає нічого неможливого.

3D-принтер коштує не дешево. Середня ціна 17 тисяч євро. Однак, інженери сподіваються, що невдовзі кожний будинок зможе дозволити собі три таких.

Женевська інженерна школа запропонувала спосіб зробити апарат дешевшим. Один такий принтер коштує 8 тисяч євро, але збирати його потрібно самостійно, розповідають винахідники:

“Так, це не легко. Це не звичайний собі товар з магазину. Цим потрібно цікавитись, мати хоча б загальне уявлення про таке виробництво. Все залежить від мотивації.”

Різноманітні моделі 3D-принтерів вже доступні в інтернеті. Однак науковці визнають, щоб зібрати їх, доведеться попрацювати:

“У вас будуть всі необхідні деталі, тож зібрати принтер вдома самостійно – можливо. Інструкції та поради також можна знайти в інтернеті, тож кілька днів – і все готово, сподіваюсь! “

А ось і необхідний набір. Викрутки, електронні компоненти, пульт управління…. це вам не дитячі забавки! Збирання професійного 3D-принтерa займає не менше 3 днів. Потім настає час для польоту фантазії, кажуть власники скарбу:

“За допомогою принтера ви можете замінити будь-які необхідні речі. Якщо зламались пластикові деталі, ємності, розбилась чашка – не панікуйте. З 3D-принтером можна створити нову, ідентичну річ! Так ми можемо бути невеличкими незалежними виробниками для власних потреб, але це серйозно вплине на суспільство.”

3D-принтери дають необмежені можливості в побуті. Інженери малюють високотехнологічне майбутнє. В ньому їжу, донорські частини людського тіла, автомобілі і музичні інструменти буде створювати 3D-принтер.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.