Астрономи знайшли в космосі гігантські зірки-вампіри

Автор/джерело -  © ТСН



Дата публiкацiї - 31.07.2012 15:17 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=18017

Вивчаючи зірки, що відрізняються вкрай високими температурами, масами і яскравістю, міжнародна група астрономів виявила, що більшість з них має зоряну пару з яскраво вираженими “вампірськими” нахилами.

Світила були розташовані в шести окремих зоряних кластерах Чумацького Шляху. Вчені використовували дані, зібрані "Дуже великим телескопом" (Very Large Telescope), розташованим в Чилі.

"Зірки спектрального класу О - найбільші і яскраві у нашій галактиці, - розповідає провідний автор дослідження Гуго Сана з університету Амстердама. - Вони мінімум в 15 разів більші за Сонце і до мільйона разів яскравіші. Температура їх поверхні сягає 30 000 градусів Цельсія, і вони сяють біло-блакитним світлом".

Такі зірки проживають коротке, але бурхливе життя, і закінчують його великим вибухом, розсіюючи навколо такі елементи, як кисень і залізо. Таким чином, вони дуже впливають на хімічний склад галактик.

Аналізуючи світло, що виходить від цих зірок більш детально, ніж раніше, дослідники виявили, що близько 75% з них утворюють подвійні зірки. Але найголовніше те, що вчені встановили - багато з них розташовані надзвичайно близько до зірки-компаньйона.

У прес-релізі Європейської південної обсерваторії вчені відзначають, що зірки в таких подвійних системах розташовані так близько одна до одної, що не розрізняються, як два окремих джерела випромінювання. Виявити їх вдалося тільки за допомогою ультрафіолетового спектрографа, встановленого на телескопі.

З’ясувалося, що гігантські зірки до того ж частенько перетягують на себе газ своїх компаньйонів і навіть можуть повністю поглинати своїх партнерів.

Отримуючи свіжий водень, зірки-гіганти висмоктують життя з компаньйона і, відповідно, продовжують своє.

Раніше вважалося, що подвійні зірки - це виняток із загальної системи. Нові дослідження дали вченим багато інформації для роздумів про справжню еволюцію подібних зірок.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.