Партія регіонів підкуповує виборців за бюджетний кошт?

Автор/джерело -  © Радіо Свобода



Дата публiкацiї - 1.08.2012 15:21 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=18028

На Дніпропетровщині активісти кількох громадських організацій зафіксували, як вони стверджують, брутальні порушення ведення передвиборчої кампанії з боку Партій регіонів.

Йдеться про відкриття дитячих майданчиків та передавання машин «швидкої» допомоги, придбаних коштом бюджету, від імені партії або конкретного кандидата. Водночас у Комітеті виборців заявили, що така агітація не є серйозним порушенням, а в регіональному штабі Партії регіонів запевнили, що не порушують закон взагалі.

Майданчики з гойдалками на Дніпропетровщині «за підтримки Партії регіонів» відкривають чи не щодня. Громадські активісти в регіоні зафіксували близько 50 випадків брендування дитячих майданчиків, які встановлюються за бюджетні кошти, символікою Партії регіонів. Відкриття цих об’єктів, каже керівник громадського руху «Спільна справа» в Дніпропетровській області Віктор Романенко, використовують для агітації за партію і її кандидатів. На урочистостях дітям дарують солодощі та прапорці Партії регіонів, а до проведення самих заходів добровільно-примусово залучають бюджетників.

Крім того, громадські активісти зафіксували випадки вручення лікувальним закладам автівок «швидкої» допомоги, куплених за бюджетні гроші, «від імені» кандидатів-регіоналів.

«Це піар на дітях фактично за рахунок державних коштів. Ми збираємо ці матеріали, направляємо до Києва, а далі будемо розповідати європейським інституціям, а також нашим громадянам, як у нас нечесно і брутально ведеться агітація. Це стаття 364 Кримінального кодексу – використання службового становища», – розказав Радіо Свобода керівник Дніпропетровської організації громадського руху «Спільна справа» Віктор Романенко.

Недосконале законодавство

«Наше законодавство наскільки недосконале, що дозволяє піаритись за бюджетні кошти, і це фактично неможливо оскаржити в суді, тому виборці мають самі дати оцінку діям таких кандидатів», – зазначив у коментарі Радіо Свобода керівник обласної організації «Фонду становлення і розвитку демократії» Ігор Гец.

«Ми вже не звертаємо уваги»

У регіональному представництві Комітету виборців України Радіо Свобода повідомили, що такий спосіб ведення агітації – вже звична практика і не сприймається як брутальне порушення.

«Ми це не ідентифікуємо як виборче порушення. Хоча начебто й здається, що це порушення – підкуп виборців, але воно таким не є. Схем порушень агітаційних – їх близько півсотні. Але це складно довести і юридично важко підтвердити, тому ми на таке вже не звертаємо уваги», – повідомив Радіо Свобода голова обласної організації Комітету виборців Станіслав Жолудєв.

«Ми – правляча партія. А як ви хотіли?»

В обласному штабі Партії регіонів факти дарування придбаних бюджетним коштом презентів під брендом партії та її кандидатів визнають. Інформація про це розміщена і на партійному сайті, й на офіційному порталі облдержадміністрації.

Керівник фракції Партії регіонів у Дніпропетровській міській раді Євген Морозенко, який є керівником бюджетної комісії міськради, сам вручав автівки медикам в Ленінському районі. Регіонал зазначає: ніякого порушення закону не було.

«Ми правляча політична партія, це наша програма. А як ви хотіли? Який підкуп? У місті й у країні в цілому прийшла до влади Партія регіонів. Партія регіонів у своїй програмі писала: ми в місті відкриємо стільки-то дитячих майданчиків. Отримуючи доступ до ресурсів і до розподілу бюджету, політична партія вирішує, куди витрачати кошти. Вона вирішила витратити їх на дитячі майданчики і прозвітувала про це виборцям. Ось так», – заявив Радіо Свобода Євген Морозенко.

Між тим громадські активісти обіцяють оскаржити такі дії регіоналів у прокуратурі.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.